Confidenţialitate

Baschetbalistul turc Enes Kanter nu este lăsat sa intre în România; statul turc i-a anulat pașaportul

ACTUALIZARE: Enes Kanter s-a îmbarcat într-o cursă a companiei aeriene British Airways cu escală la Londra şi destinatia finală Statele Unite. Kanter nu are cetățenie americană, dar are Green card-ul care îi dă drept de rezidență și de muncă în SUA. Practic, poate intra pe teritoriul american și în lipsa unui pașaport.

Toate evenimentele la care urma să participe în București au fost anulate.


Incident pe Aeroportul Otopeni! Baschetbalistul turc Enes Kanter, care acum joacă în NBA la Oklahoma Thunders, nu este lăsat să intre în România.

Acesta urma să participe la București la mai multe evenimente sportive de promovare a baschetului. Sportivul a ajuns în România în jurul orei 13.00.

În momentul în care a aterizat cu avionul a aflat că i-a fost anulat pașaportul de către autoritățile turce, pentru că este un susținător al clericului Fettulah Gulen.

Pentru că nu mai are pașaport valid, poliția de frontieră nu i-a permis să intre în țară. Sportivul se află în zona de tranzit pe aeroportul Otopeni.

Kanter a venit din Statele Unite și făcuse o escală la Frankfurt.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră, Fabian Bădilă, afirmă la Europa FM că sportivul turc nu are un document valid și, prin urmare, nu poate intra pe teritoriul României. Acesta precizează ca Enes Kanter se poate întoarce din statul din care a venit, adică Statele Unite, și poate cere ajutorul ambasadei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Duminică, baschetbalistul turc, Enes Kanter urma să participe la mai multe activitati sportive caritabile, inclusiv la o școală specială din București pentru copii cu dizabilități.

Baschetbalistul a publicat și un mesaj video pe Twitter în care spune că nu este lăsat să intre în România din cauza anulării pașaportului. Sportivul susține în mesaj că pașaportul i-a fost anulat din cauza orientării sale politice. În final, a declarat că îi va ține la curent pe fanii săi cu ce urmează să se întâmple.

Fethullah Gulen este clericul acuzat de liderii de la Ankara că s-ar afla în spatele loviturii de stat eșuate anul trecut în Turcia.

Gulen este cunoscut ca principala amenințare la autoritatea politică a lui Recep Tayyip Erdogan, cu toate că aceștia au fost, în urmă cu mulți ani, aliați.

Fethullah Gulen este inițiatorul mișcării islamiste moderate Hizmet, care deține o rețea de școli și ONG-uri în mai multe țări.

Deși aflat în exil în Statele Unite, Fethullah Gulen continuă să rămână un personaj influent în afacerile interne ale Turciei – se estimează că 10% din populația turcă este susținătoare a mișcării Hizmet, potrivit The Guardian.

Sursa foto: Facebook Enes Kanter