Confidenţialitate

Barometrul Europa FM: Jumătate dintre români susțin starea de urgență în zonele în care criza coronavirus se agravează

Potrivit sondajului IMAS, 49,7% dintre cei intervievați sunt de acord cu instituirea stării de urgență acolo unde se înregistrează un număr mai mare de cazuri de Covid-19. Mai mult de o treime dintre respondenți nu acceptă, însă, deloc ideea stării de urgență, nici măcar limitată la anumite zone. Sondajul a fost realizat în ultima lună, la comanda Europa FM. Doar 14,5% dintre respondenți ar fi de acord cu starea de urgență în general, indiferent dacă ar fi limitată zonal sau nu.

Sondajul a inclus această întrebare la solicitarea Europa FM. Ideea reinstituirii stării de urgențe a reapărut în spațiul public odată cu agravarea situației și creșterea semnificativă a numărului de infectări și decese provocate de coronavirus, la finalul lunii iunie.

Peste 25 de mii de români au fost confirmați ca având coronavirus în ultima lună, ceea ce a reprezentat aproape o dublare a numărului total de cazuri în doar câteva săptămâni. Numărul celor care au murit în această perioadă a depășit 700.

Barometrul Europa FM e realizat de IMAS în fiecare lună, începând din ianuarie 2019. Sondajul reflectă opinia publicului pe teme politice, dar și pe subiecte de larg interes care variază de la o perioada la alta. Din martie 2020, o parte a sondajului este dedicată întrebărilor specifice legate de criza coronavirus și impactul asupra vieții de zi cu zi.