Confidenţialitate

BAROMETRU EUROPA FM: Cum ar vota românii dacă ar avea loc alegerile europarlamentare duminică

La comanda Europa FM, IMAS a realizat un nou sondaj care urmărește intențiile de vot ale românilor pentru alegerile europarlamentare. alegerile parlamentare și alegerile prezidențiale.

Datele sondajului sunt prezentate, în exclusiviate, în Jurnalul de Prânz Europa FM, la ora 13:00, și analizate într-o Ediție Specială România în Direct cu Moise Guran.

”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlament European, adică alegeri europarlamentare, și v-ați prezenta la vot, cu ce partid ați vota?”, – am întrebat pe participanții la sondajul IMAS comandat de Europa FM.

Procentele se modifică atunci când sunt luate în calcul doar opțiunile valide, adică ale respondenților care și-au manifestat și intenția de a merge la vot:

Analizând datele mai în profunzime, intențiile de vot în funcție de vârstele votanților și sexul acestora arată astfel:

În perioada 23-26 mai, cetăţenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European se vor desfăşura pe 26 mai.

Este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European. Scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 şi mai 2014.

Alegerile europarlamentare ne costă 252 de milioane de lei. Aceste fonduri vor fi repartizate instituţiilor cu atribuţii în organizarea alegerilor: Secretariatul General al Guvernului, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Dacă în weekend ar avea loc alegeri prezidențiale, rezultatele ar fi astfel:



În cazul alegerilor parlamentare, dacă acestea ar avea loc duminică, rezultatele ar arăta astfel:

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de 18ani și peste, în perioada 1-21 februarie 2019. Interviurile au fost realizate prin telefon,utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Marja de eroare este de +/- 3%. Eşantionul este probabilist, multistratificat, cu extragere aleatoare a persoanei.