Confidenţialitate

BAROMETRU EUROPA FM: Au încredere românii în spitalele de stat? Sunt de acord cu majorarea opțională a vârstei de pensionare?

60 la sută dintre români au puțină și foarte puțină încredere în spitalele de stat din țara noastră. Nici Ministerul Sănătății nu stă prea bine la acest capitol. Doar 40 la sută dintre români mărturisesc că au încredere în această instituție, arată un sondaj realizat de IMAS, la comanda Europa FM.

Când vine vorba despre sistemul medical din țara noastră, românii au cea mai mare încredere în medici. 70 la sută dintre persoanele intervievate au spus că au multă și foarte multă încredere în cadrele medicale. Pe locul imediat următor, se află spitalele private, cu o cotă de încredere de 60 la sută.

Potrivit sondajului IMAS, Colegiul Medicilor se bucură de o mai mare încredere din partea românilor decât Ministerul Sănătății. Aproape 50 la sută dintre români au încredere în forul care îi controlează și supraveghează pe medici, în vreme ce Ministerul Sănătății este apreciat de 40 la sută dintre români, alți 50 la sută susțin că nu au încredere în instituția de stat.

În spitalele de stat, au încredere doar 38 la sută dintre români. Alți peste peste 60 la sută sunt dezamăgiți de modul în care lucrează acestea.

În ceea ce priveşte majorarea opțională a vârstei de pensionare, peste 70 % dintre români nu sunt de acord cu acest lucru, arată un sondaj IMAS la comanda Europa FM.

Doar 27 % dintre cei chestionați ar accepta o astfel de idee. Sondajul a fost realizat în perioada 13-31 ianuarie. Au fost chestionate 1007 persoane cu vârsta de 18 ani și peste.

Guvernul a anunțat recent că nu intenționează să crească vârsta de pensionare, dar ministerul muncii lucrează la un proiect care va permite oricui dorește să poată lucra până la 70 de ani.

În prezent, în România, vârsta de pensionare este 65 de ani pentru bărbați și 61 de ani și 3 luni pentru femei. În cazul femeilor, vârsta standard de pensionare ar urma să crească treptat astfel încât în anul 2030 să ajungă la 63 de ani.