Confidenţialitate

Bărbații între 18 și 60 de ani nu mai pot părăsi Ucraina. Mii de refugiați au ajuns până acum în România | AUDIO

De joi și până în prezent, peste 4.000 de persoane au intrat în Romania din Ucraina prin punctul de trecere a frontierei Siret.

Sunt oameni care se refugiază din calea războiului și care vin atît din regiunea Cernăuți cît și din alte zone ale Ucrainei, inclusiv capitala Kiev.

De joi noapte, bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai pot părăsi țara vecină, așa încât în Romania intră acum majoritar femei și copii, transmite corespondentul Europa FM Sandrinio Neagu.

Acesta a vorbit cu cei care au ajuns din Ucraina în țara noastră, prin vama Siret din județul Suceava:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Joi, peste 250 de cetățeni ucrainieni au ajuns în România și pe la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea. Oamenii trec pe Dunăre, cu bacul. Autoritățile din Tulcea au luat măsuri pentru primirea refugiaților.

Între timp, Ministerul Sănătății anunță că a stabilit condiții speciale de intrare în țară pentru cetățenii ucrainieni care fug din calea războiului.

Vor fi testați prioritar împotriva COVID-19 și nu vor mai fi obligați să completeze formularul de intrare în țară, dar nici să stea în carantină sau izolare.

„Trebuie să găsim o soluție, să-i testăm, să-i vaccinăm dacă este cazul și bineînțeles să inițiem și demersurile legislative care să-i excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină și de completarea acelui formular electronic, zilele următoare să putem să operaționalizăm complet acest sistem. Există suficiente teste rapide, testarea acestor persoane va fi prioritară și e și normal să fie așa, încât să nu favorizăm în niciun fel transmiterea infecției cu noul coronavirus”, spune Alexandru Rafila.

Citește și: Insula Șerpilor a fost capturată de ruși. Toți soldații ucraineni au fost uciși, anunță președintele Ucrainei

Citește și: A doua zi de război în Ucraina. Zelenski: „Ne apărăm singuri, cei puternici privesc de la distanță”. Un aparat militar, doborât peste un bloc de locuințe în Kiev | LIVE UPDATE