Bărbat din Belarus, salvat din Marea Neagră. Voia să ajungă în America de Sud cu o barca improvizată

Caz spectaculos de salvare în Marea Neagră. Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă Constanța au recuperat dintr-o barcă improvizată un bărbat de 56 de ani din Belarus care fugise din țara sa.

Voia să ajungă în America de Sud, dar acum a cerut azil politic în România.

Barca plutea în derivă la aproximativ 20 de kilometri de Mangalia.

 

Operaţiunea de salvare a poliţiştilor de frontieră s-a desfăşurat luni dimineață, când o barcă de mici dimensiuni care plutea în derivă la aproximativ 12 mile marine, pe direcţia oraşului Mangalia, a fost observată prin sistemul de supraveghere computerizată al Gărzii de Costă.

Poliţiştii de frontieră au intervenit cu o şalupă rapidă a Grupului de Nave din Mangalia. Odată ajunși în mare, polițiștii au găsit o barcă improvizată, construită pe un corp de lotcă, cu acoperiş, catarg cu pânză şi bidoane,  în care se afla un bărbat în şoc hipotermic.

Naufragiatul a fost transbordat pe nava Poliţiei de Frontieră. Pentru că prezenta semne de deshidratare a fost transportat la Spitalul Municipal Mangalia pentru a primi îngrijiri medicale.

Ulterior, oamenii legii au aflat că bărbatul are 56 de ani și este din Belarus. Omul le-a mai spus poliţiştilor de frontieră că a fugit din țara sa natală.

Ar fi plecat din Ucraina, de pe o plajă aflată la 30 kilometri de Odessa, la sfârșitul lunii trecute, la bordul bărcii sale improvizate. El intenționa să ajungă în America  de Sud.

Transfugul a fost externat, marți, în stare bună de sănătate şi predat  Serviciului de Imigrări Constanța. Apoi  a fost transportat la Centrul de Refugiați de la Galaţi.

Bărbatul a cerut azil în România. Acum autorităţile judiciare îi vor analiza solicitarea. Dacă i se aprobă, îşi va putea chema şi familia, soţia şi cei doi copii, în România.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS