Confidenţialitate

Băncile din Cehia vor fi taxate pe profiturile excepționale. Cu banii respectivi, statul va finanța subvențiile la energie

Banii de pe urma taxării băncilor din Cehia ar urma să finanțeze subvențiile acordate în contextul crizei energetice. Inițiativa ministrului ceh de Finanțe ar urma să fie anunțată oficial joi seară.

Taxa pe profiturile excepționale ar urma să ajungă la 60% din valoarea acestora și se va aplica numai băncilor cu venituri nete din dobânzi de peste 6 miliarde de coroane în 2021.

Taxa, care ar aduce un venit la buget de 1 miliard de dolari pe an, ar urma să rămână în vigoare până în 2025, susțin surse de la Praga, citate de Bloomberg.

Chiar dacă un anunț oficial este de așteptat joi seară, acțiunile băncilor din Cehia au înregistrat deja scăderi pe bursă.

Reprezentanții băncilor susțin că nu știu care va fi impactul asupra fiecărei unități în parte și cataloghează intenția guvernului drept o mare greșeală, care va slăbi capacitatea băncilor de a sprijini economia.

Cehia se confruntă cu inflație accelerată iar Banca Națională a majorat dobânda de referință de la 0 la 7%. Consecința a fost că băncile au înregistrat profituri record.

Taxa suplimentară aplicată băncilor urmează să fie folosite pentru a gestiona criza energetică din țară.

Citește și: Ciolacu spune că România nu poate să atragă toți banii puși de UE la dispoziție prin diverse programe și propune împărțirea fondurilor cu mediul privat | AUDIO

Foto: Shutterstock