Confidenţialitate

Ciolacu spune că România nu poate să atragă toți banii puși de UE la dispoziție prin diverse programe și propune împărțirea fondurilor cu mediul privat | AUDIO

Liderul PSD Marcel Ciolacu se îndoiește că România are capacitatea să atragă toți banii pe care Uniunea Europeană ni-i oferă atât în cadrul exercițiilor bugetare cât și prin PNRR. În total, România poate accesa aproape 80 de miliarde de euro până în 2027.

Marcel Ciolacu spune că nu există capacitatea administrativă că instituțiie statului să absoarbă toate sumele:

„Trebuie să facem bugete și să spunem că vom atrage toate sumele pe investiții publice ale statului pentru că nu vom reuși acest lucru. România încă nu are capacitatea administrativă de a atrage toate aceste sume. România în acest moment ar trebui să atragă în jur de 1 miliard de euro pe lună, atunci trebuie cu Ministerul fondurilor, cu domnul prim-ministru gândită acea porțiune pe care statul nu o poate atrage în marea infrastructură indiferent de cât ar modifica legile de achiziții.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 Marcel Ciolacu a dat ca exemplu Ministerul Sănătății, care are la dispoziție bani atât pentru renovarea și construcția de spitale cât și pentru digitalizarea sistemului sanitar:

„Nu cred că statul român va avea capacitatea de a atrage toate fondurile pentru toate spitalele trecute prin PNRR sau prin exercițiile financiare. Acolo trebuie statul român să se așeze la masă și Guvernul României cu mediul privat și să dimensioneze cu mediul privat ce sume pot fi astrase de către sistemul public de sănătate și ce sume trebuiesc atrase către sistemul privat de sănătate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Miercuri, coordonatorul PNRR din România, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a atras atenția că Guvernul a îndeplinit doar 9 din cele 24 de jaloane și ținte din PNRR pe care le avea de realizat în trimestrul 3, adică până la sfârșitul lunii septembrie.

Sunt întârzieri în ceea ce privește proiectele energetice, de mediu și reforma Educației. Ghinea a avertizat că nici măcar toate jaloanele din trimestrul 1 al acestui an nu sunt total indeplinite și există riscul să se blocheze tot PNRR-ul.

Citește și: Primăriile pot depune cereri de finanțare pentru centre de colectare selectivă cu bani din PNRR | AUDIO

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea