Banca Mondială pune sub semnul întrebării cota unică de impozitare în România

România ar trebui să se concentreze pe creșterea economică pe termen lung, iar pe termen scurt – să fie foarte prudentă, pentru că pericolele sunt aproape. Așa a declarat Hans Timmer, economist-şef al Băncii Mondiale pentru Europa şi Asia Centrală, într-o conferință de presă susținută în București.

Mai mult chiar, economistul-șef crede că ar trebui regândit întreg sistemul de taxare a muncii, inclusiv taxa unică.

„Vedem progrese în economia ţărilor din regiune, rata şomajului este mică, iar deficitul de cont curent a scăzut. Dar suntem foarte îngrijoraţi cu privire la unele aspecte”, a spus Hans Timmer.

Schimbările tehnologice ne vor duce pe un teritoriu necunoscut, în opinia sa, drept pentru care ținerea sub control a situației fiscale și stabilitatea sectorului bancar sunt foarte importante.

„Aveţi grijă ca datoriile din sectorul privat să nu scape de sub control, pentru că veţi avea nevoie de toate plasele de siguranţă în următoarea perioadă”, a declarat Hans Timmer.

Mai mult chiar, potrivit economistului de la Banca Mondială, Guvernul ar trebui să regândească întregul sistem de protecție socială din România, iar autoritățile să ia în calcul posibilitatea de a renunța la cota unică de impozitare în favoarea unui sistem progresiv.

„Motivul pentru care politicienii pierd voturi din zona populaţiei tinere este faptul că sistemele de protecţie socială nu mai sunt valabile, astfel că ţările trebuie să-şi regîndească sistemele sociale şi reglementările de pe piaţa muncii, aşa încît să nu mai fie avantajaţi doar cei cu joburi permanente”, a spus reprezentantul Băncii Mondiale.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS