Confidenţialitate

Bacău: Toxiinfecția alimentară în cazul celor 130 de persoane care au mâncat la parastas, cauzată de salmonella

Toxiinfecția alimentară în cazul celor peste 130 de persoane din comuna Traian, județul Bacău, care au mâncat la un parastas a fost cauzată de salmonella.

Bacteria a fost descoperită, în urma analizelor, la unul din angajații firmei de catering care a pregătit mâncarea, a anunțat Direcția de Sănătate Publică Bacău.

Salmonella a fost identificată în 30 de coproculturi, în urma prelevării de probe de la 56 de bolnavi internaţi în spital.

Peste 40 de persoane din cele 60 internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău au fost externate după aproximativ o săptămână. Vor continua tratamentul acasă. În schimb, 19 persoane, între care patru copii, au rămas în continuare în unitatea sanitară.

Joia trecută, Direcția Sanitară-Veterinară Bacău a amendat cu 8.000 de lei firma de catering care a livrat borşul cu perişoare, sarmalele şi pulpele de pui cu orez şi varză la parastasul din Traian la care au participat, în total, peste 300 de persoane. În timpul controlului, inspectorii au găsit aproximativ 12 kilograme de carne, cantitate pentru care nu s-a putut stabili din ce lot provine.

Firma de catering a fost amendată cu 10.000 de lei şi de Direcţia de Sănătate Publică Bacău. Inspectorii de sănătate publică au descoperit că bucătăria firmei nu era dezinfectată, fiind plină de microbi.