Confidenţialitate

Bacău: Percheziții ale procurorilor Parchetului European într-un caz de fraudă din fonduri naționale și comunitare

Percheziții la Bacău derulate de procurorii Parchetului European biroul Teritorial Iași, într-un dosar în care sunt aduse acuzații de fraudă din fonduri naționale și comunitare. Prejudiciul s-ar ridica, din primele cercetări, la cel puțin 1,6 milioane de euro, bani încasați pentru o serie de angajări fictive. 12 persoane vor fi audiate la Parchetul European.

Totul a început în 2019, când 12 băcăuani, cu toții administratori ai unor firme, s-au asociat pentru a obține bani europeni darși de la bugetul național pe diferite programe.

Au înființat 7 societăți fictive, unde au început să facă angajări. Nu oricum, ci cu fonduri nerambursabile obținute pentru angajarea și pregătirea persoanelor fără loc de muncă.

Doar că, în realitate, persoanele erau deja angajate, iar contractele de muncă le erau întrerupte formal, pentru a putea fi reangajate.

Au existat inclusiv cazuri în care administratorii firmelor au depus la dosarele de finanțare documente false, prin care ar fi atestat organizarea unor activități de training și pregătire care, potrivit investigațiilor ulterioare, nu au avut loc în realitate.

Documente false ori inexacte au fost depuse inclusiv la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pentru obținerea de subvenții pentru organizarea acestor cursuri.

Cazul a ajuns în atenția poliției în decembrie 2021, iar ulterior dosarul a fost preluat pentru cercetări de Parchetul European, care miercuri a desfășurat un număr de 13 percheziții în Bacău.

12 persoane vor fi conduse la audieri, acestea fiind suspectate de fraudarea de fonduri nerambursabile din Fondul Social European, prin Programul Operațional Dezvoltarea Capitalului Uman 2014 – 2020.

Potrivit anchetatorilor, 197 de persoane ar fi fost angajate fictiv, bugetul european și cel național fiind fraudate, în total, de 1, 6 milioane de euro, cei mai mulți bani, adică 85%, din fonduri comunitare și 15% de la bugetul de stat.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cotidianul american New York Times dă în judecată Comisia Europeană