Confidenţialitate

Avocatul Diavolului: Cuminţenia Pământului

avocatul-diavolului-tema-de-azi-cumintenia-pamantului

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907, și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de “Sărutul” și “Rugăciunea”, ”Cuminţenia pământului” marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului.

La jumătatea lunii mai, Guvernul României a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru cumpărarea sculpturii lui Brâncuși, “Cumințenia Pământului”, urmărind adunarea a 6 milioane de euro din donații până pe 30 septembrie, sumă ce ar urma să completeze cele 5 milioane de euro alocate deja de autorități pentru cumpărarea sculpturii de la proprietarii actuali.

Când a lansat campania de donații, prim ministrul Dacian Cioloș a declarat: „Viziunile, viața și valorile ne despart zi de zi, însă în momentele cheie se vede coeziunea unei națiuni. Asta s-a văzut și în cazul subscripției naționale pentru ridicarea Ateneului Român, acum 130 de ani. Cred cu tărie că asta trebuie să vedem și acum cu opera «Cumințenia pământului». Ca atare, deoarece vreau ca Brâncuși să ne adune, nu să ne dezbine, lansez românilor o chemare la asumarea valorilor la nivel individual”.

Apelul acesta la coeziune națională pare să fi căzut prost în societatea românească, unde a creat o mare controversă între cei care susțin donațiile și cei care se împotrivesc. Deocamdată, câștigă cei care nu vor să dea nici un bănuț pentru “Cumințenia Pământului”. Săptămâna aceasta, suma strânsă s-a apropiat încet-încet de 700.000 de euro, adică vreo 12-13 la sută din necesar. Mai sunt 3 săptămâni și campania se încheie.

Care sunt explicațiile pentru această stare de fapt? Apatie? Zgârcenie? O campanie de comunicare proastă? Neîncredere în autoritate? Diluarea totală a sentimentului național?

https://soundcloud.com/europafmromania/avocatul-diavolului-cumintenia-pamantului-09092016