Confidenţialitate

Avocatul Diavolului: Bullying – VIDEO

Ce înseamnă acest termen englezesc, bullying?

În esență, un tip de agresiune care se întâmplă în școală, între elevi, și care poate lua multe forme: hărțuire, umilire în public, poreclire în batjocură, ironizarea defectelor fizice sau a handicapurilor, violențe fizice moderate, excludere din grupuri de prieteni, umilire pe rețelele sociale și altele asemenea.

Fenomenul este mai răspândit decât am putea crede. Un studiu făcut de organizația Salvați Copiii în 2016 arată că: peste 80% dintre copii au fost martorii unei situații în care un coleg este amenințat sau umilit de alt coleg; de asemenea, aproape o treime dintre copii admit că au fost amenințați cu lovirea sau bătaia de colegi și tot o treime spun că au fost efectiv loviți, îmbrânciți sau împinși în mod repetat, cu intenție, de colegi; un sfert spun că au fost umiliți și făcuți de rușine în grupul de egali; unul din 5 recunoaște că a umilit în mod repetat un alt copil și 16% recunosc că au bătut în mod repetat un coleg.

De menționat și că unul din minori care sună la Telefonul Copilului se plânge că este agresat, hărțuit sau umilit de colegi – adică, din nou, caracteristici ale ceea ce se numește, încă intraductibil în română, bullying.

Efecte? Psihologii se declară îngrijorați: copiilor agresați le scade stima de sine, se închid în ei, nu comunică cu părinții și, în multe cazuri, devin agresori la rândul lor.

Cum mai stăpânești acum indisciplina agresivă, când nu mai ai voie nici să-l tragi de urechi, nici să țipi la el, nici să-l dai afară din clasă?

Ce faci, ca părinte, când chiar profesorul încurajează comportamentul de tip bullying sau agresorii, atunci când hărțuiește sau umilește în fața clasei unul dintre elevi – sau mai mulți?

Cum oprești hărțuirea copilului tău?

A cui e principala responsabilitate când vine vorba de curmarea agresiunilor între elevi – a părinților sau a școlii?

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.