Avocatul Alinei Bica: Fosta șefă DIICOT ar fi „refugiat” în Costa Rica și nu poate veni la proces pentru că nu poate călători cu avionul

După o acțiune similară a Elenei Udrea, încercarea de a se prezenta refugiat politic în Costa Rica nu i-a reușit nici Alinei Bica, fosta șefă DIICOT: instanța supremă a respins audierea ei prin videoconferință, cum a cerut azi avocatul. Magistrații arată că fosta șefă DIICOT doar a cerut statutul de refugiat și că are un carnet de solicitant până în ianuarie.

În plus, avocatul susține că Alina Bica nu se poate deplasa în următoarele 3 luni cu avionul și nici nu există un traseu maritim. Dar nici aceste argumente nu i-au convins pe judecători.

***

La termenul de azi, avocatul a spus că Alina Bica nu se poate prezenta la proces pentru că se află în Costa Rica și pentru că are probleme de sănătate.. și a cerut  o amânare. Alina Bica vrea să fie audiată prin videoconferinţă și avocatul a adus ca argument faptul că acest lucru a fost posibil în cazul lui Sebastian Ghiţă, în prezent fugar la Belgrad.

Apărătorul a anunţat că Alina Bica ar fi primit în ianuarie anul acesta statutul de refugiat politic în Costa Rica, cu reşedinţa în San Jose – și că ar fi primit un carnet provizoriu de refugiat politic valabil până în ianuarie 2019. Avocatul Alinei Bica a mai spus că fosta șefă DIICOT nu se poate deplasa în următoarele trei luni cu avionul şi nu există o rută maritimă ca alternativă. A depus trei înscrisuri medicale la dosar, în care un medic curant spune că Bica ar avea o leziune post-traumatică lombară. Drept urmare, susține avocatul, Bica urmează să fie supusă unei intervenţii chirurgicale.

Numai că magistrații au stabilit că Alina Bica nu a primit statutul de refugiat politic, ci este, oficial, doar solicitantă – și au considerat că documentele depuse de avocat nu dovedesc faptul că ea nu se poate prezenta la proces. Așadar, au respins cererea ca Alina Bica să fie audiată prin videoconferinţă.

Judecată în dosarul restituirilor ilegale – ANRP, Alina Bica este acuzată de abuz în serviciu pentru decizii luate când făcea parte din Comisia pentru Despăgubiri ANRP. Dosarul a fost amânat pentru data de 16 mai, când este posibil să se judece ultimul termen.

Trebuie spus: cei care solicită azil politic în Costa Rica, odată începute procedurile, nu pot părăsi statul cât timp autoritățile deliberează.

Să amintim, și fostul ministru al Dezvoltării și Turismului în Guvernul Boc, Elena Udrea, s-a dus în Costa Rica în timp ce dosarul „Gala Bute” ,în care a fost condamnată, în primă instanță, la 6 ani de închisoare, se apropie de final.

Avocatul Elenei Udrea le-a cerut magistraților să o audieze pe clienta sa prin videoconferință și le-a spus că ar fi dobândit statutul de refugiat politic în Costa Rica. Judecătorii de la instanța supremă au respins, însă, solicitările pentru că documentele nu ar dovedi că Elena Udrea a primit statutul de refugiat.

Iorgu Ianuși:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS