Avionul malaezian prăbuşit în Ucraina a fost doborît de o rachetă lansată dintr-o zonă controlată de separatiştii proruşi

Așa afirmă preşedintele Statelor Unite, Barack Obama: ‘Au murit aproape 300 de oameni nevinovați. Bărbați, femei, copii și bebeluși care nu aveau nimic de-a face cu criza din Ucraina. E un scandal înspăimîntător. Dovezile de pînă acum dau de înțeles că avionul a fost doborît cu o rachetă sol-aer lansată dintr-o zonă sub controlul separatiștilor ajutați de Rusia. Știm că acești separatiști au primit din Rusia muniție, armament greu și sisteme de apărare anti-aeriană’.

Președintele Americii sprijină ancheta internațională asupra acestui caz inițiată de Consiliul de Securitate ONU. Washingtonul e dispus să ajute cercetările inclusiv prin trimiterea în zonă a unor experți FBI. Barack Obama nu a dat explicit vina pe separatiștii pro-ruși și pe Moscova pentru cele întîmplate, dar a lăsat să se înțeleagă că cele două părți ar fi responsabile: ‘Rusia, separatiștii pro-ruși și Ucraina trebuie să accepte un armistițiu imediat. E nevoie ca echipele de investigație să ajungă la fața locului și ca dovezile să rămînă neatinse. De nenumărate ori, Rusia a refuzat să facă pași concreți pentru a calma situația. În schimb, a nesocotit suvernitatea Ucrainei și a sprijinit separatiști violenți. Va fi, cu siguranță, un semnal de alarmă pentru Europa – conflictul din estul Ucrainei nu este unul izolat. Miza e ridicată pentru întreaga Europă, nu numai pentru ucraineni’.