Avertizări de ploi și vânt, prelungite până la miezul nopții

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, duminică dimineața, avertizările de instabilitate atmosferică și vreme rece, urmând să fie valabile până miezul nopții, în județe din centrul țării, partea de nord-est, est și cea de sud-est.

Până la ora 18.00, codul portocaliu de ploi abundente și vânt puternic va fi în vigoare în nord-estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei. De asemenea, ninsori moderate cantitativ și viscolite se vor semnala pe crestele Carpaților de Curbură și ale Munților Bucegi și Făgăraș.

De asemenea, în județele Constanța, Tulcea, Brăila, Galați și Vrancea se vor cumula local cantități de apă de 25 — 30 l/mp și izolat peste 40 l/mp, în zonă fiind deja consemnate acumulări de peste 60 — 80 l/mp. În aceste județe, vântul va avea intensificări, mai susținute în special în zona litoralului unde va sufla tare, cu peste 80 — 90 km/h.

În Carpații de Curbură, Munții Bucegi și Făgăraș, îndeosebi în zona înaltă, va ninge moderat cantitativ, iar vântul va sufla temporar cu peste 70 — 80 km/h, viscolind ninsoarea.

Tot până la ora 18.00, va fi în vigoare atenționarea cod galben de ploi și vânt. În estul Munteniei și centrul Moldovei vântul va avea intensificări temporare cu viteze de până la 50 — 60 km/h și va continua să plouă, cumulându-se local cantități de apă de 15 — 20 l/mp și izolat 25 — 30 l/mp.

În Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali vor fi rafale de 60 — 70 km/h, va mai ninge, iar zăpada va fi spulberată și viscolită.

Până spre seară, mai cad ploi temporare și în restul Munteniei, inclusiv în zona municipiului București, dar vor fi în diminuare cantitativ, doar izolat cumulând 10 l/mp, iar vântul va sufla cu 40 — 50 km/h.

Până la miezul nopții, codul portocaliu de vreme rea va continua să afecteze zona înaltă de munte a județelor Vrancea, Buzău, Prahova și Dâmbovița, unde vântul va continua să prezinte intensificări, cu rafale de peste 70 — 80 km/h, spulberând zăpada.

În Delta Dunării și pe litoral, intensificările vântului se vor menține până în dimineața zilei de luni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS