Avertismentele Papei Francisc: UE riscă să moară din cauza populismului și extremismului

Europa “riscă să moară” dacă nu regăsește idealurile părinților fondatori, precum “solidaritatea”, a declarat papa Francisc în fața celor 27 lideri ai UE reuniți la Vatican. Cu o zi înainte de împlinirea a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, Suveranul Pontif a reamintit importanța de a acționa pentru o “Europă unită și deschisă”:

“Europa își regăsește speranța în solidaritate. Dacă unul suferă, toți suferă. Așa că, astăzi, noi plângem alături de Marea Britanie victimele atentatului care a lovit Londra recent. Solidaritatea nu e doar un scop, e capacitatea de a face gesturi concrete pentru cei in nevoie. Din contră, populismele prosperă pornind chiar de la egoism, care ne închide într-un cerc mic și sufocant”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Europa trebuie, de asemenea, să apere viața, să se gândească la tineri, oferindu-le educație si locuri de muncă – și să le garanteze cetățenilor ei posibilitatea de a și întemeia familii fără teama că nu-și vor putea întreține copiii – a spus Papa Francisc. Nu în ultimul rînd, Suveranul Pontif a vorbit despre imigranți, denunţând ”lipsa de memorie” a celor care ignoră că Europa modernă s-a născut în urma unei migraţii în masă şi din cenuşa celui de-al Doilea Război Mondial:

“Europa își regăsește speranța atunci când nu se închide în teamă și falsă securitate. Din contra, istoria sa e determinată de întîlnirea intre popoare iar identitatea sa e una multiculturală, dinamică. Asta implică nevoia de “a dialoga” la toate nivelurile, intre state dar și cu sutele de mii de migranți care ajung în Uniune. Nu ne putem mulțumi să gestionăm grava criză migratorie din acești ani ca și cum ar fi numai o problemă numerică, economică sau de securitate”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Papa a criticat adeseori blocul comunitar pentru lipsa de viziune, cerându-le liderilor europeni să nu închidă continentul în favoarea reînvierii zidurilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS