Confidenţialitate

Avertisment: Persoanele nevaccinate devin „fabrici” de noi tulpini și mutații ale Covid

Specialiştii atrag atenţia că oamenii nevaccinați devin “fabrici”  de noi tulpini şi mutaţii ale coronavirusului. Este vorba de un studio al Universităţii Vanderbilt din Tennessee, Statele Unite ale Americii. Explicaţia e simplă: singura sursă de noi variante de coronavirus este corpul unei persoane infectate.

Specialiştii citaţi de CNN spun că numărul mare de oameni nevaccinați creşte posibilitatea ca virusul să se multiplice, şi să se transforme.  Unele mutaţii ar putea slăbi virusul, alteori, însă, mutația nouă ar putea deveni și mai gravă: transmisibilitate mai bună sau multiplicare mai eficienta sau capacitatea de a infecta mai multe persoane.

Dacă o mutație este suficient de reușită, ea devine o variantă. Dar trebuie să se înmulțească pentru a o face. Iar o persoană nevaccinată îi oferă această oportunitate.

Variante ale Covid-19 au apărut peste tot în lume – varianta Alpha  în Anglia.  Beta în Africa de Sud.  Delta în India. Dar şi SUA au înregistrat mai multe variante proprii.

Acum, varianta Delta este și mai transmisibilă și va deveni varianta dominantă în multe țări, inclusiv în SUA.

Vaccinurile actuale protejează împotriva  variantelor de până acum, dar asta s-ar putea schimba în orice moment. De aceea, medicii și autorităţile sanitare  vor ca mai mulți oameni să fie vaccinați.