Confidenţialitate

Autoritățile din Tulcea fac demersuri pentru a mări capacitatea portului Sulina în vederea accelerării tranzitului de cereale exportate de Ucraina | AUDIO

Autoritățile din județul Tulcea fac demersuri pentru mărirea capacității portului Sulina în vederea accelerării tranzitului de cereale exportate de Ucraina. Organizațiile umanitare au cerut ajutorul Guvernului român pentru ca cerealele să ajungă mai repede spre țări din Africa și Asia. Peste 100 de nave comerciale așteaptă zilnic la Bara Sulina pentru a naviga spre porturile ucrainene, la încărcare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prin mărirea capacității de tranzit mărfuri, portul Sulina poate deveni cel mai util punct de pe granița de sud a Ucrainei. Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat, pentru Europa FM, că discuțiile cu autoritățile centrale sunt într-un stadiu avansat.

„Încercăm, alături de Guvernul României, să punem în valoare portul Sulina prin anumite lucrări care ar da posibilitatea ca nave cu tonaj mai mare să intre prin Bara Sulina până în portul Sulina și acolo să se producă schimbul de cereale”, a spus Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Nve în Portul Sulina

Sursa foto: Amator

Președintele Consiliului Județean Tulcea: România trebuie sprijinită cu o infrastructură specifică pentru a duce mai departe proiectele de ajutorare a Ucrainei

Lucrările de la Sulina vor fi urgentate. Investiția trebuie realizată în cel mult o lună și jumătate, potrivit lui Horia Teodorescu. În acest fel, portul Sulina va fi o zonă de descărcare-încărcare pentru cantități foarte mari de mărfuri.

La o intâlnire cu delegați ai Comitetului European al Regiunilor, aflați in vizită la Tulcea și Isaccea, Horia Teodorescu le-a spus că România trebuie sprijinită cu o infrastructură specifică pentru a duce mai departe proiectele de ajutorare a Ucrainei.

„Dotări cu macarale de încărcare în vase, de decolmatat anumite secțiuni din Canalul Sulina pentru a intra barje maritime care să fie incărcate să plece la destinațiile de peste mări”, a spus Horia Teodorescu.

Și la punctul de trecere a frontierei Orlovka-Isaccea va fi mărită capacitatea de tranzitare a tirurilor cu cereale exportate de Ucraina. Sunt decizii luate împreună cu Ministerul Român al Transporturilor, cu consultarea unor mari organizații umanitare precum World Food Programme, a precizat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Sursa foto: Amator

Citește și: Ucraina încearcă să reia exporturile de cereale pe Marea Neagră, în ciuda atacurilor Rusiei asupra portului Odesa