Autoritățile din Spania vor să renunțe la tradiționala siestă

Autoritățile din Spania vor să schimbe programul de lucru al angajaților și să elimine cele trei ore de odihnă la prânz.

 

În prezent, majoritatea angajaţilor spanioli încep munca la ora 10.00, iar la 14.00 intră în pauză timp de până la trei ore. Se întorc după aceea din nou la serviciu şi termină ziua de muncă la 20.00.

Însă, premierul Mariano Rajoy vrea să schimbe acest obicei. Șeful Guvernului de la Madrid intenționează să reducă ziua de lucru a populaţiei, prin renunţarea la tradiționala siestă.

Voi găsi consens pentru a mă asigura că ziua de muncă se termină la ora 18.00.” a spus premierul.

Siesta îşi are originea în agricultură. Pe vremuri, le permitea fermierilor să evite soarele puternic de la prânz. Astăzi, deşi spaniolii lucrează, teoretic, mai multe ore decât germanii, productivitatea lor medie este cu mult mai mică. Un raport elaborat de Parlament în 2013 arată că eliminarea siestei ar duce la o creştere a calităţii vieţii, a ratei naşterilor şi la o scădere a ratei divorţurilor.

Analiştii consideră că, prin eliminarea siestei, o decizie foarte populară, Mariano Rajoy încearcă să atragă cât mai mulţi alegători înainte de alegerile legislative din iunie.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS