Confidenţialitate

Autoritatea Electorală Permanentă, apel către diaspora să se înscrie pe votstrainatate.ro

Autoritatea Electorală Permanentă face un nou apel către românii din străinătate care vor să voteze la alegerile prezidenţiale din noiembrie să se înscrie pe platforma votstrainatate.ro.

Astfel, ei pot alege încă 13 zile fie să voteze prin corespondenţă, fie în secţiile de votare.

Autoriţăţile vor să ştie câtă lume se va prezenta la urnele din diaspora pentru a şti câte secţii să înfiinţeze pe 6 continente.

Platforma votstrainatate.ro funcţionează de aproximativ o lună, timp în care mai puţin de 15 mii de români din diaspora şi-au anunţat prezenţa la votul pentru alegerea viitorului preşedinte al ţării.

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, spune că numărul este dezamăgitor de mic, dar asociaţiile de români au dat vina pe faptul că procedura de înregistrare este greoaie, iar instituţiile statului nu au făcut campanii ample de informare.

Ministerul de Externe i-a în calcul deschiderea a cel puţin 900 de secţii de votare, mai mult decât dublu faţă de alegerile europarlamentare din 26 mai, când mii de români au stat la cozi immense pentru a vota.

Acum, în străinătate se va vota timp de trei zile la fiecare tur.

Autoritatea Electorală îi roagă pe români să se înscrie pe platforma special creată mai ales că legea permite organizarea unei secţii pentru fiecare 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități.