Autoarea romanelor din seria „Harry Potter” are o avere de 7,5 miliarde de lire sterline

J. K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, a obţinut până în prezent un profit de 7.5 miliarde de lire sterline de pe urma francizei, deşi au trecut zece ani de la lansarea ultimului volum din saga despre băiatul vrăjitor, scrie contactmusic.com.

Potrivit publicaţiei The Sun, averea celebrei scriitoare britanice va continua să crească şi va ajunge la peste 17 miliarde de lire sterline (22 miliarde de euro) în anii următori.

Câştigul înregistrat de scriitoare a continuat să crească pe măsura succesului de box office al ultimelor trei ecranizări din franciză, ce se vor lansa pe parcusul următorilor ani. De asemenea, J. K. Rowling a mai avut beneficii şi din transpunerea teatrală ale celor două dramatizări după „Harry Potter”, la care se adaugă venitul înregistrat pe site-ul personal, Pottermore.

Totodată, J. K. Rowling primeşte 1 liră sterlină pentru fiecare exemplar al cărţii vândut în lume. Din vânzările cărţii, s-a înregistrat o sumă de aproximativ 141 de milioane de lire sterline doar în Marea Britanie şi Statele Unite din anul 2008 până în prezent, potrivit The Sun.

Autoarea a câştigat, în ultimii ani, aproape 70 de milioane de lire sterline şi din vânzarea de cărţi în format electronic, prin site-ul Pottermore.

Din contractul încheiat cu studiourile Warner Bros., care produce filmele şi jocurile video bazate pe cărţile sale, nu a fost dezvăluită suma care îi revine scriitoarei, însă potrivit unor surse, aceasta câştigă un procent mult mai mare decât media autorilor ce semnează astfel de acorduri de producţie.

Filmul „Fantastic Beasts And Where to Find Them”, ce înfăţişează aventurile întâmplate înainte de povestea iniţială a lui Harry Potter, va fi lansat de Warner Bros. în toamna acestui an, iar expertul în marketing Mark Borkowski a declarat pentru The Sun că potrivit estimărilor sale, fiecare parte implicată în realizarea filmului va beneficia de 600 de milioane de lire sterline, iar vânzările din merchendising vor genera alte 2 miliarde de lire sterline.

Studiourile Warner Bros. au anunţat recent că filmul „Fantastic Beasts And Where to Find Them” va fi primul dintr-o trilogie, ale cărei pelicule vor fi lansate pe marile ecrane în 2016, 2018 şi 2020.

Pe de altă parte, pentru piesa de teatru „Harry Potter And The Cursed Child”, o altă creaţie a scriitoarei, ce va avea premiera în curând, s-au vândut în avans bilete în valoare totală de 127 de milioane de lire sterline. De asemenea, franciza mai cuprinde şi un parc tematic „Harry Potter” ce se va deschide la Los Angeles luna viitoare.

Foto: Facebook/J. K. Rowling