Confidenţialitate

Australia: Un album cu ciripituri ale păsărilor pe cale de dispariție a debutat în primele locuri ale topurilor muzicale | AUDIO

„Songs of Disappearance” (Cântece ale Dispariției), un album ce conține doar ciripituri ale păsărilor pe cale de dispariție din Australia, a debutat pe locul 5 în topul muzical din această țară.

Albumul a devansat multe nume celebre, printre care Justin Bieber sau formația Abba, precum și cântece specifice de Crăciun, ca cele interpretate de Michael Bublé și Mariah Carey, notează BBC.

Creat de BirdLife Australia, albumul conține sunetele a 53 de păsări considerate a fi pe cale de dispariție în Australia. Unele sunete au fost înregistrate după ore întregi de așteptare, au mărturisit cei care au pus cap la cap ciripiturile.

Lansat pe 3 decembrie printr-o campanie de social media intensă, albumul a ajuns și în Australia’s Aria music sales charts, făcând astfel istorie: este primul disc de acest gen care ajunge în top 5 cele mai ascultate din această țară.

Veniturile obținute în urma comercializării acestui album vor ajunge către proiectele de conservare a faunei, derulate de BirdLife Australia.

„Acest album este unul foarte special, ce conține sunete ale unor păsări atât de rare încât, dacă nu le protejăm, s-ar putea să dispară complet”, a mărturisit Paul Sullivan, CEO-ul BirdLife Australia, pentru The Music Network, informează BBC.

„Cu toate că este distractivă, această campanie are și o parte serioasă și este încurajator să vezi cum pasionații de păsări le arată guvernanților și mediului întreprinzător că australienilor le pasă de aceste păsări importante”, a mai adăugat Sullivan.

Statisticile citate de BBC arată că una din șase păsări de pe continentul australian este acum amenințată cu dispariția, fapt accentuat în ultima perioadă de către schimbările climatice.

Incendiile masive de vegetație din 2019 și 2020 aproape că le-a distrus habitatul, iar BirdLife Australia estimează că numărul speciilor de păsări amenințate a crescut cu 25%.

Autor: Narcis Roșioru

Sursa foto: Captură YouTube / Various Artists – Topic

Citește și: Cele mai bune piese de Crăciun de la Europa FM se aud pe Spotify | AUDIO