Confidenţialitate

Augustin Zegrean spune că anularea pensiilor speciale pentru parlamentari nu ar putea fi contestată la CCR | AUDIO

USR PLUS anunță că, după parlamentari, primarii vor fi următoarea categorie de angajați care va rămâne fără indemnizații alocate după încetarea mandatelor, denumite generic pensii speciale.

Au apărut deja discuții dacă aceste pensii speciale pot fi oprite de la plată şi pentru foştii parlamentari care le primesc deja, măsură prevăzută în legea adoptată miercuri de Parlament.

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune la Europa FM că, dacă anularea pensiilor speciale pentru parlamentari va fi contestată la CCR, obiecția nu are șanse să fie acceptată:

„Aceste sume despre care vorbim nu erau pensii, erau indemnizații, ei au pensia lor contributivă, care li s-a calculat și care o primesc în continuare. După cum e scrisă legea, nu ar fi motive ca la Curtea Constituțională să fie respinsă legea. Faptul că nu se mai plătesc în viitor, nu înseamnă că legea retroactivează, că i-ar pune să dea banii înapoi pe care i-au primit până acum.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În schimb, spune fostul președinte al Curții Constituționale, militarii, magistrații, polițiștii și alte categorii profesionale care mai primesc pensii speciale pot sta liniștiți:

„Sunt legi diferite, legea privind statutul deputaților și senatorilor este o lege specială. Este o lege adoptată de Camerele reunite, celelalte, privind alte categorii sociale, se votează legile în Parlament, sunt două Camere separate, au cu totul alt regim.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.