Confidenţialitate

Audieri la CNCD în cazul declarațiilor rasiste făcute de Viktor Orban în iulie la Băile Tușnad | AUDIO

Audieri azi la CNCD în cazul declarațiilor cu caracter rasist și xenofob făcute în iulie la Băile Tușnad de premierul Ungariei. Viktor Orban a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării de vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În cazul oricărei reclamații legislația prevede audierea ambelor părți, așa că la CNCD au fost citați atât Alexandru Muraru cât și șeful Guvernului maghiar, Viktor Orban. Asta a fost o premieră, până acum nemaifiind vizat șeful unui Guvern străin.

La audierile de azi este prezent doar reclamantul, dar premierul maghiar se bucură oricum de imunitate jurisdicțională. Asta nu înseamnă că Viktor Orban nu poate fi sancționat, doar că nu de autoritățile române. Președintele CNCD, Csaba Asztalos, a explicat recent la Europa FM acest concept.

Președintele CNCD, Csaba Asztalos, la Europa FM: „Șefii de stat au imunitate jurisdicțională față de instanțele, respectiv autoritățile publice ale unui stat străin”

„Potrivit Dreptului Internațional Public, șefii de stat au imunitate jurisdicțională față de instanțele, respectiv autoritățile publice ale unui stat străin. Este o formă de protecție a suveranității”, a spus Csaba Asztalos la Europa FM.

Alexandru Muraru: „Declarațiile care fac apel la puritate rasială sunt inacceptabile”

Aflat în România la finalul lunii iulie, premierul maghiar s-a poziționat atunci împotriva amestecului de rase europene și non-europene, într-un discurs care a stârnit indignare.

„Declarațiile care fac apel la puritate rasială sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă”, spunea la mijlocul lunii august Alexandru Muraru, cel care l-a reclamat la CNCD pe șeful guvernului Ungariei.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Viktor Orban a fost citat la CNCD în urma declarațiilor rasiste și xenofobe de la Băile Tușnad. De ce nu poate fi sancționat premierul Ungariei