Confidenţialitate

Viktor Orban a fost citat la CNCD în urma declarațiilor rasiste și xenofobe de la Băile Tușnad. De ce nu poate fi sancționat premierul Ungariei

Premierul maghiar, Viktor Orban, a fost citat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în urma declarațiilor cu caracter rasist și xenofob făcute în iulie la Băile Tușnad. Data fixată pentru audiere este 1 septembrie, spun surse din CNCD pentru Europa FM. În calitate de șef al Guvernului Ungariei însă, Viktor Orban se bucură de imunitate de jurisdicție. 

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării de vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru.

Sesizarea a fost o premieră pentru că îl vizează pe șeful unui guvern străin. În urma acestui demers, CNCD a trimis o citație atât atât reclamantului cât și lui Viktor Orban, amândoi fiind chemați pe 1 septembrie la sediul Consiliului.

Conform documentului consultat de Europa FM, este invocată din oficiu excepția de inadmisibilitate privind imunitatea de jurisdicție a premierului Ungariei.

Pe scurt, asta înseamnă că șeful guvernului maghiar poate fi sancționat, dar nu de autoritățile române.

Surse din CNCD au spus însă pentru Europa FM că procurorul general al Ungariei a clasat deja plângerea penală depusă de un parlamentar de la Budapesta împotriva lui Viktor Orban în urma discursului rasist de la Băile Tușnad.

Aflat în România la finalul lunii iulie, premierul maghiar s-a poziționat atunci împotriva amestecului de rase europene și non-europene, într-un discurs care a stârnit indignare.

„Declarațiile care fac apel la puritate rasială sunt inacceptabile într-o Românie europeană și tolerantă”, spunea în urmă cu două spătămâni Alexandru Muraru, cel care l-a reclamat la CNCD pe șeful guvernului Ungariei.

Chiar dacă cei doi nu se vor prezenta la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, pot trimite puncte de vedere în scris. Soluționarea speței se va face în lipsă.

Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay