Confidenţialitate

Au existat și efecte pozitive ale pandemiei Covid? Profesorul Mihaela Miroiu: „Pentru mine, a făcut ceva foarte bun”

Profesorul doctor Mihela Miroiu spune, la Piața Victoriei, că a existat și ceva bun în această perioadă, marcată de pandemia Covid:

„Pentru mine, anul ăsta a făcut ceva foarte bun, n-am mai stat cu fiul meu de nu-mi amintesc de când. Am început să ne re-cunoaștem, comunicăm îndelungat, fără niciun fel de grabă. Un alt lucru foarte bun a fost că solidaritățile au funcționat excelent la toți oamenii care știam că puteau să fie solidari, inclusiv în viața mea. Egoismul și instinctul de conservare se opresc undeva, acolo unde este vorba de oameni de care, realmente, îți pasă foarte mult.”

Profesorul de la SNSPA spune că și activitățile profesionale s-au desfășurat în condiții optime, iar pandemia ne-a învățat pe toți cum să ne folosim de facilitățile online:

„Au funcționat în continuare, fără niciun fel de probleme, mari întruniri profesionale, conferințe, seminarii, că s-au internaționalizat mai mult decât de obicei, că toată povestea asta cu online-ul a creat facilități extraordinare în materie de comunicare academică, de exemplu.”

Pandemia și-a pus amprenta și asupra cuplurilor, mai spune profesorul Mihaela Miroiu. Astfel, cele care au supraviețuit ultimului an pot avea siguranța că vor dăinui și de acum încolo:

„Starea asta de pandemie cred că a cernut și cuplurile, a avut un impact forte serios asupra cuplurilor. (…) Acum ai fost silit să stai cu toată lumea asta cu care de obicei stăteai la cină sau în weekend. Cred că cine a rezistat în cuplu și cu o stare de bine și de siguranță, că e cu ceilalți din familie, va merge mai departe foarte senin. În același timp, dacă începi să îți pui în ficare zi întrebarea <<dar ce caut eu lângă omul acesta?>>, ți-ai primit răspunsul negativ, n-ai ce căuta, anul acesta. Se cern apele, problema e să nu se cearnă cu pumni sau prin tortură psiholigică.”