Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PRU cu probleme penale

Zeci de candidați cu dosare penale au fost puși pe listele pentru alegeri, iar șefii de partide au ascuns acest lucru. Au grijă, în schimb, să spună că partidele lor s-ar fi reformat și că aduc oameni noi.

Mare atenție, pe 11 decembrie votăm liste, nu candidați.

Și pe aceste liste se află persoane corupte care, în mod normal, nu ar avea ce să mai caute în Parlamentul unei țări civilizate.

Aproape toate partidele au creat coduri de etică pentru a interzice candidaturile celor cu dosare penale, dar liderii politici par să fi uitat de ele și au trecut pe liste candidați condamnați definitiv ori în primă instanță, trimiși în judecată sau anchetați de procurori.

Candidații PRU cu probleme penale

Sebastian Ghiță, unul dintre membrii Partidului România Unită (PRU) condus de Bogdan Dianconu, este urmărit penal în mai multe dosare de corupție, dar candidează pentru un nou mandat de parlamentar.

Omul de afaceri este pe locul doi pe lista PRU Prahova pentru Camera Deputaților. În două dosare penale, Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată. Ultimul dosar este cel în care este cercetat alături de fostul premier Victor Ponta, în legătură cu vizita lui Tony Blair în România. Procurorii susțin că Sebastian Ghiță ar fi plătit 220.000 de euro pentru vizita lui Tony Blair în România. În schimb, Victor Ponta l-a trecut pe un loc eligibil la alegerile parlamentare din 2012. De altfel, Sebastian Ghiță a și ajuns atunci deputat.

Sebastian Ghiță mai este cercetat în dosare în care sunt anchetați nume importante din politică și din justiție din județul Prahova.

Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita vrea să obțină un fotoliu de deputat din partea PRU. El este trimis în judecată, pentru că ar fi luat mită de la patronul grupului de firme UTI, Tiberiu Urdăreanu. Mita a constat în bani – aproape 4 milioane de lei, bunuri electronice, dar și plata unor excursii în China și Hong Kong, iar toate acestea reprezentau un comision de 10 la sută din valoarea unui proiect privind managementul traficului în Iași.  Gheorghe Nichita mai este trimis în judecată în dosarul în care e acuzat că și-a spionat fosta amantă, cu ajutorul poliției locale din Iași.

Veronica Diaconu este un alt candidat cu probleme penale. Fosta primăriță din comuna prahoveană Gorgota a fost condamnată în primă instanță la 6 ani de închisoare într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri care valorează zeci de milioane de euro.

Veronica Diaconu a fost trecută pe lista PRU Prahova pentru un loc în Camera Deputaților.

Simion Baciu, fost angajat al Ministerului de Interne, a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA. Este acuzat că ar fi luat mită de la candidați care doreau permis de conducere. Fostul comisar șef vrea acum să devină senator. El a fost trecut pe listele PRU Bistrița-Năsăud.

Citeşte şi: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PSD cu probleme penale 

Citeştie şi: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații ALDE cu probleme penale

Citeşte şi: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PNL cu probleme penale 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS