Confidenţialitate

Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații ALDE cu probleme penale

Zeci de candidați cu dosare penale au fost puși pe listele pentru alegeri, iar șefii de partide au ascuns acest lucru. Au grijă, în schimb, să spună că partidele lor s-ar fi reformat și că aduc oameni noi.

Mare atenție, pe 11 decembrie votăm liste, nu candidați.

Și pe aceste liste se află persoane corupte care, în mod normal, nu ar avea ce să mai caute în Parlamentul unei țări civilizate.

Aproape toate partidele au creat coduri de etică pentru a interzice candidaturile celor cu dosare penale, dar liderii politici par să fi uitat de ele și au trecut pe liste candidați condamnați definitiv ori în primă instanță, trimiși în judecată sau anchetați de procurori.

ALDE, 12 candidați penali

Nu mai puțin de 12 candidați incluși pe listele ALDE au probleme cu legea.

Însuși Călin Popescu Tăriceanu, actualul președinte al Senatului, este trimis în judecată într-un dosar pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului. E vorba de dosarul în care a fost audiat ca martor de procurorii care anchetau retrocedarea ilegală a fermei Băneasa și a pădurii Snagov.  Tăriceanu candidează pentru un nou mandat de senator în București.

Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteștiului, a fost trecut pe listele ALDE Argeș la Senat. Fostul social-democrat a fost trimis în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Gigi Chiru, condamnat în 2015, în primă instanță, la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru mită electorală, a fost trecut pe lista ALDE Constanța la Senat. Gigi Chiru este acuzat că le-a lăsat în poștele alegătorilor din Constanța tichete valorice medicale.

Senatorul Mircea Banias, primul pe lista ALDE Constanța pentru Camera Deputaților, a fost achitat de Instanța Supremă într-un dosar penal privind importuri ilegale din Portul Constanța, dar decizia nu este definitivă.

Probleme și cu deputatul Steluța Cătăniciu. Pe numele acesteia există o decizie definitivă de incompatibilitate pentru conflict de interese. Acum candidează pentru un nou mandat de deputat, fiind prima pe lista ALDE Cluj.

Senatorul Ion Ariton vrea acum un nou mandat în Parlament, dar de deputat. Este primul pe lista ALDE Sibiu la Camera Deputaților. Fostul ministru al Economiei a fost trimis în judecată în dosarul Gala Bute, alături de Elena Udrea și alți inculpați.

Varujan Vosganian candidează la Iași pentru Camera Deputaților, deși este urmărit penal în dosarul Poșta Română. În alt dosar, cel al gazelor ieftine, Vosganian a scăpat de urmărirea penală, fiind salvat de colegi.

Salvat de colegi de urmărirea penală în dosarul ASF, Daniel Chițoiu, fost ministru de finanțe, țintește un mandat de deputat de Neamț.

Un alt fost ministru, Ovidiu Silaghi, speră să ajungă deputat, deși este urmărit penal pentru trafic de influență.

Senatorul Eugen Durbacă  vrea un mandat de deputat. Este primul pe lista ALDE Galați. Este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu într-un dosar disjuns din cel al deputatului Mihail Boldea, care a fost trimis în judecată după ce ar fi obținut ilegal un teren de 40 de hectare în Galați.

Ilie Niță deschide lista ALDE Suceava la Senat, chiar dacă este cercetat pentru mai multe infracțiuni.

Senatorul Dian Popescu este primul pe lista ALDE Gorj la Camera Deputaților, deși a fost condamnat în 2014 la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Citește și: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PSD cu probleme penale 

Citește și: Au dosar penal și vor în Parlament. Cine sunt candidații PNL cu probleme penale