Confidenţialitate

Atenţionare MAE în contextul situaţiei incerte din Turcia

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a emis o atenţionare de călătorie, în contextul tentativei de lovitură de stat din Turcia.

“Referitor la evenimentele aflate în curs de desfăşurare în Turcia, MAE recomandă turiştilor şi celorlalţi cetăţeni români aflaţi pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locaţiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, şi să se informeze în permanenţă asupra evoluţiei situaţiei interne. De asemenea, având în vedere că, potrivit informaţiilor disponibile, aeroporturile internaţionale şi alte căi de comunicaţii din Turcia sunt momentan blocate, cetăţenii români care intenţionează să se deplaseze spre orice destinaţii din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiţi să îşi reprogrameze călătoriile respective”.

Cetăţenii români pot apela telefonic Ambasada României la Ankara şi Consulatele Generale ale României din Istanbul şi Izmir prin intermediul Centrului de Contact şi Suport pentru Cetăţenii Români din Străinătate, care funcţionează în regim de  permanenţă, la numerele +90.312.44.77.920; +90.212.35.83.541; +90.212.35.80.516; +90.212.35.83.537 şi +90.232.46.50.579.

Iniţial, premierul Binali Yildirim a anunţat o „tentativă ilegală” o facţiune din cadrul armatei a încercat să răstoarne regimul. Potrivit lui, forţele speciale „iau măsurile necesare pentru a gestiona situaţia”.

Într-o ulerioară declaraţie, transmisă prin intermediul aplicaţiei mobile FaceTime, preşedintele turc a denunţat „insurecţia” unui grup din cadrul armatei.

Recep Tayyip Erdogan a cerut populaţiei să reziste „tentativei de lovitură de stat” şi să iasă pe străzi.

Anterior, la postul tv CNN-Turk, liderul autoritar al Turciei se declara neîncrezător în încercarea „puciştilor” de a răsturna guvernul.

Armata fidelă regimului de la Ankara a anunţat, într-un comunicat publicat de agenţia de presă Dogan, că a preluat puterea în Turcia pentru a „restabili ordinea” şi a „proteja democraţia”.
Televiziunea publică din Turcia a anunţat proclamarea legii marţiale, fiind impuse restricţii de circulaţie pe întreg teritoriul ţării, în contextul tentativei de lovitură de stat a unei facţiuni armate. Declaraţia este semnată de un aşa-numit Consiliu al Păcii, care susţine că a preluat controlul pentru a „proteja democraţia”.

Focuri de armă s-au auzit, în această seară, în capitala Turciei. Elicoptere şi avioane militare survolează oraşul la altitudine joasă.

Clădirea parlamentului a fost înconjurată de tancuri, potrivit unui martor citat de Reuters.

Militarii au pătruns în sediul televiziunii de stat, emisia TRT fiind oprită.

CNN-Turk anunţă o mobilizare „extraordinară” în faţa sediului Statului Major al armatei, al cărei şef ar fi fost luat ostatic.

La Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, tancuri pot fi observate pe străzi. Aeroportul Ataturk şi podurile peste Bosfor au fost închise. Mai multe companii aeriene şi-au redirecţionat zborurile.

Cetățenii turci au format cozi la bancomate pentru a retrage bani. Lira turcească a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni în raport cu dolarul american.

Internauţii se plâng că accesează cu dificultate reţelele de socializare Facebook şi Twitter.

Potrivit unor surse, Grecia vecină şi-a plasat forţele armate în stare de alertă.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a ordonat consolidarea patrulelor la frontiera comună.

Turcia a fost în ultimele decenii scena mai multor lovituri de stat, cea din urmă petrecându-se în 1997.

Grecia vecină şi-a plasat forţele armate în stare de alertă, relatează unele surse de la Atena.