Confidenţialitate

Tentativă de lovitură de stat în Turcia: Preşedintele Erdogan cere populaţiei să iasă pe străzi

Într-o declaraţie transmisă prin intermediul aplicaţiei mobile FaceTime, preşedintele turc a denunţat o “insurecţie” a unui grup din cadrul armatei.

Recep Tayyip Erdogan cere populaţiei să reziste “tentativei de lovitură de stat” şi să iasă pe străzi.

Anterior, la postul tv CNN-Turk, liderul autoritar al Turciei se declara neîncrezător în încercarea “puciştilor” de a răsturna guvernul.

Iniţial, premierul Binali Yildirim a anunţat o „tentativă ilegală” o facţiune din cadrul armatei a încercat să răstoarne regimul. Potrivit lui, forţele speciale „iau măsurile necesare pentru a gestiona situaţia”.

Armata fidelă regimului de la Ankara a anunţat, într-un comunicat publicat de agenţia de presă Dogan, că a preluat puterea în Turcia pentru a „restabili ordinea” şi a „proteja democraţia”.

Focuri de armă s-au auzit, în această seară, în capitala Turciei. Elicoptere şi avioane militare survolează oraşul la altitudine joasă.

Militarii au pătruns în sediul televiziunii de stat, emisia TRT fiind oprită.

CNN-Turk anunţă o mobilizare „extraordinară” în faţa sediului Statului Major al armatei, al cărei şef ar fi fost luat ostatic.

La Istanbul, cel mai mare oraş al ţării, tancuri pot fi observate pe străzi. Aeroportul Ataturk şi podurile peste Bosfor au fost închise.

Cetățenii turci au format cozi la bancomate pentru a retrage bani. Lira turcească a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni în raport cu dolarul american.

Internauţii se plâng că accesează cu dificultate reţelele de socializare Facebook şi Twitter.

Potrivit unor surse, Grecia vecină şi-a plasat forţele armate în stare de alertă.

Turcia a fost în ultimele decenii scena mai multor lovituri de stat, cea din urmă petrecându-se în anii ’90.

Ştirea se actualizează