Confidenţialitate

Rubla a scăzut cu 20%, luni, în contextul războiului Rusia-Ucraina | AUDIO

Primele efecte ale sancțiunilor impuse de occident Rusiei se văd deja în plan economic. Rubla rusească a scăzut la un minim record. Banca Centrală de la Moscova a dublat dobânda cheie în încercarea de a e opri scăderea rublei.

Rubla rusească a scăzut cu aproape 20 de procente – este la un record minim față de dolarul american. Între timp – Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda cheie la 20 de procente – de la 9,5% – pentru a contracara riscurile și mai mari de depreciere a rublei.

Moscova a ordonat companiilor să vândă 80% din veniturile lor în monedele internaționale.

Duminică, rușii au așteptat la cozi lungi în fața bancomatelor, îngrijorați că noile sancțiuni occidentale vor declanșa un deficit de numerar și vor perturba plățile. Între timp, Banca Centrală a Rusiei a făcut un apel la calm. Analiştii de pe pieţele financiare estimează că rubla se va deprecia şi mai mult.

Tot pe piața bancară, Visa și Mastercard au interzis folosirea cardurilor emise în Rusia în afara acestei țări. Marea Britanie că ia măsuri suplimentare împotriva Rusiei – va interzice oricăror entități britanice să efectueze tranzacții cu Banca Centrală din Rusia.

Sancțiunile anunțate în acest weekend: înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, iar unele bănci ruseşti au fost excluse din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale.

Sursa foto: Profimedia / AFP

Citește și: Atacul Rusiei în Ucraina: Au început primele negocieri, în Belarus. Zelenski mulțumește României pentru ajutorul oferit Kievului | LIVE UPDATE

Autor: Mihai Bucureșteanu