Confidenţialitate

Atacatorul de la Istanbul ar fi un jihadist uzbec

Atacatorul de la Istanbul, din noaptea de Anul Nou,  ar fi un jihadist uzbec, scrie presa din Turcia.

Autorul atacului dintr-un celebru Club de noapte a reușit să fugă după atentatul ce in care a ucis 39 de oameni majoritatea străini.

Serviciile de informații și poliția antiteroristă din Turcia l-au identificat acum pe atacatorul de la Istanbul ca fiind un jihadist uzbec de 34 de ani, care face parte dintr-o celulă din Asia Centrală a gruparii Stat Islamic. Informațiile inițiale indicau că el ar fi originar din Kârgâzstan sau ar fi un chinez uigur.

Potrivit cotidianului Hurriyet și altor ziare, numele său de război este Abu Mohammad Khorasani. Aceste informații nu au fost confirmate din surse oficiale.

Carnagiul din clubul de noapte Reina din Istanbul a fost revendicat de Statul Islamic. Gruparea a reproșat Turciei, țară majoritar musulmană, intervenția din Siria și participarea la coaliția condusă de Statele Unite, care luptă contra grupării jihadiste în Siria și Irak.

Agresorul a intrat în discoteca situată pe malul european al Bosforului, si a împușcat mortal 27 de străini și 12 cetateni turci.

Poliția turcă a difuzat mai multe imagini ale presupusului atacator, inclusiv un selfie făcut în centrul orașului. Anchetatorii cred că el se află încă la Istanbul.

Uzbekistan-ul duce o campanie de represiune severă contra islamiștilor radicali. Mai mult de 500 de uzbeci au plecat să lupte în rândurile jihadiste, potrivit serviciilor de securitate ruse.