Infractorii cibernetici se folosesc de coronavirus pentru a distribui spam sau conținut infectat

Știrile privind epidemia de coronavirus se răspândesc din ce în ce mai mult pe Internet, motiv pentru care și atacatorii cibernetici își diversifică modalitățile prin care pot profita de utilizatorii naivi, anunță compania de securitate Kaspersky, care a descoperit deja 32 de fișiere dăunătoare.

Fișierele respective sunt răspândite sub pretextul unor documente legate de coronavirus. Experții companiei au detectat și o serie de e-mail-uri spam cu oferte pentru măști de oxigen, care pretind că protejează utilizatorii de coronavirus și de alte infecții transmise prin aer.

E-mail-urile spam includ informații despre măștile care pretind că protejează de diverse virusuri transmisibile prin aer, în special de coronavirus, “99,99% din timp”.

Odată ce un utilizator dă click pe un link din e-mail, el este redirecționat către o pagină cu oferte de astfel de măști și este îndemnat să lase detaliile cardului pentru a efectua o achiziție. Întrucât site-ul care găzduiește adresa URL nu are niciun fel de legătură cu produsul căruia i se face reclamă, există o mare probabilitate ca utilizatorul să nu primească niciun produs și să piardă bani, sau, în unele cazuri, să primească un produs care se dovedește a nu avea calitățile promise.

Fișierele dăunătoare descoperite erau mascate sub formă de pdf, mp4 și docx despre coronavirus.

Numele fișierelor lasă să se înțeleagă că ar conține instrucțiuni video despre cum vă puteți proteja împotriva virusului, actualizări despre acest pericol și chiar proceduri de detectare a virusului, ceea ce nu este cazul.

Aceste fișiere conțineau o serie de amenințări – de la troieni, la malware de tip „viermi” – care pot să distrugă, să blocheze, să modifice sau să copieze date, precum și să interfereze cu funcționarea computerelor sau a rețelelor de calculatoare. Dacă un utilizator dă click pentru a descărca fișierul și nu are activată o soluție de securitate cibernetică, programele malware vor fi descărcate și instalate pe dispozitivul său.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS