Astazi se implinesc 70 de ani de la Debarcarea aliatilor occidentali in Normandia

Pe 6 iunie 1944, momentul decisiv al celui de-al Doilea Război Mondial, țările occidentale se eliberau de sub Germania nazistă.

Altor state, din estul continentului, li se impunea comunismul de către armata URSS.

6 iunie 1944 – a rămas în istorie drept ziua cea mai lungă.

Era declanşată Operaţiunea Overlord, debarcarea Aliaţilor în Normandia.

O operațiune militară de amploare care avea să schimbe cursul celui de Al Doilea Război Mondial și care s-a terminat cu eliberarea țărilor din Europa de Vest de sub ocupația Germaniei naziste.

Pe plajele unde au debarcat trupele aliate, sunt acum zeci de muzee şi situri istorice care vor marca, fiecare în felul lor, evenimentele petrecute acum şapte decenii.

La această oră președintele francez François Hollande aduce un omagiu celor 20.000 de victime civile ale Bătăliei pentru Normandia. O altă ceremonie dedicată celor 4.000 de militari britanici decedați are loc în prezența prințului Charles. Iar Barack Obama se va reculege la cimitirul american, unde se află aproape 10.000 de morminte.

În jurul prânzului va avea loc dejului celor peste 20 de șefi de stat și de guverne la Castelul Bénouville un simbol al Renaşterii. Vor fi prezenți între alții Barack Obama, Vladimir Putin, Angela Merkel și regina Elisabeta a doua a Marii Britanii.

După amiază urmează o ceremonie internațională pe Sword Beach. 7.000 de turiști vor participa, dintre care 1.000 sunt foști luptători din Ziua cea mai lungă.

Astăzi, Legiunea Regală Britanică va organiza o mare slujbă de comemorare la care vor participa oficiali britanici şi francezi, alături de veterani de război.