Confidenţialitate

Asociațiile pacienților susțin solicitările medicilor de familie

Reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor susţin solicitările medicilor de familie.

Ei spun că autorităţile ar trebui să considere medicina de familie o parte importantă a sistemului de sănătate.

“Noi am susţinut demersurile medicilor. Practic, toate problemele, toată birocraţia, tot ce înseamnă pus pe drumuri, noi le întâmpinăm. Practic, asupra noastră sunt efectele acestui contract-cadru pe care medicii îl semnează şi care de multe ori vedem cum noi ne împiedicăm – ba cu sistemul informatic care nu merge, ba cu trimiterea că trebuie să mergem la medicul specialist şi reţetele. Am susţinut şi susţinem demersul medicilor de familie. În partea a doua, faptul că există posibilitatea ca noi să nu beneficiem de serviciile medicilor de familie este o problemă mare pentru pacienţi în special pentru cei cronici care au nevoie de trimiteri, care au nevoie de reţete, care au nevoie de serviciile medicilor de familie, indiferent cum şi în ce fel, ceea ce ne pune într-o situaţie foarte dificilă”, a declarat pentru AGERPRES preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice Radu Gănescu.

În opinia sa, autorităţile ar trebui să considere medicina de familie o parte importantă a sistemului de sănătate, având în vedere că se doreşte ca aceasta să se ocupe de partea de prevenţie şi depistare precoce.

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu a spus că susţine revendicările medicilor de familie.

“Au dreptate în ce priveşte finanţarea. În ce priveşte birocratizarea ştim foarte bine că mergem la cabinetul medicului de familie şi stăm la coadă de multe ori că ba nu merge sistemul, ba trebuie să stea să scrie în nu ştiu câte registre, deşi avem un sistem informatic, ba ne ducem şi spun – ştiţi, eu nu vă pot da medicamentul acesta pentru că cei de la casă mi-au interzis să vi-l dau. Medicului de familie i se impută foarte multe dintre analizele medicale, medicamente. Se trezeşte în fiecare an că are de plătit la nivelul de zeci de mii de lei. Şi atunci ce face? Se abţine să mai facă anumite prescrieri”, a afirmat reprezentantul ANPP.

Medicii de familie anunţă că îşi vor continua protestul şi nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa Naţională de Sănătate, fiind nemulţumiţi de fondurile alocate.