Confidenţialitate

Asociație internațională: Propunerea de redefinire a căsătoriei va afecta turismul

Propunerea așa numitei Coaliții pentru Familie de modificare a Constituției astfel încât familia să fie redefinită ca fiind căsătoria între un bărbat și o femeie va afecta turismul, a declarat într-un interviu acordat Europa FM vicepreședintele International Gay & Lesbian Travel Association (IGLTA), Clark Massad. Rezultatul: România nu va fi ocolită doar de turiștii din comunitatea LGBT, ci de turiștii străini în general, pentru că în ochii acestora va părea o țară retrogradă.

Cu toate că România este o destinație frumoasă, care are foarte multe de oferit, este mai degrabă invizibilă pentru turiștii gay, spune Clark Massad, vicepreședintele IGLTA.

”Cu siguranță, cred că este una dintre țările est-europene care au foarte mult potențial pentru a dezvolta turismul dedicat comunității LGBT. Însă, cred că în ciuda potențialului, pentru turiștii gay este o destinație mai degrabă invizibilă. Nu sunt nici măcar sigur că este pe radarul lor, că este luată în considerare”, a declarat acesta.

Clark Massad precizează că printre factorii luați în considerare de turiștii gay atunci când aleg o destinație se află și legislația din țara respectivă: ”Sunt persoanele homosexuale pedepsite de lege în acea țară? E o țară deschisă față de relațiile între persoane de același sex? E o țară care oferă aceleași drepturi pentru parteneri?”. Iată întrebările pe care și le pun acești turiști înainte de a pleca în vacanță.

Prin urmare, inițiativa Coaliției pentru Familie de a schimba Constituția va transmite un semnal prost în exterior, subliniază vicepreședintele asociației internaționale.

”Cred că ar fi o situație extrem de nefericită dacă s-ar întâmpla asta. Această schimbare nu va afecta negativ doar turismul, ci s-ar putea să aibă un efect negativ asupra întregii imagini a țării și chiar a economiei țării, pentru că, la pachet cu căsătoria, vin și nunțile, lunile de miere și toate cheltuielile care se fac cu acest prilej”.

Cum văd alte țări această temă

În schimb, în lume, tendința generală este aceea de a adopta o atitudine binevoitoare față de comunitatea LGBT, susține Clark Massad.

”În ciuda recentelor provocări, multe destinații se ridică și spun: “Ok, noi suntem în continuare o destinație primitoare”. Și vor să fie cunoscute și recunoscute astfel. De exemplu, statul Illinois va lansa în câteva săptămâni o campanie de publicitate pentru comunitatea LGBT. Fort Lauderdale din Florida are un program amplu pentru această categorie de turiști. La fel și orașul BruxellesLucrăm și cu cei din Nisa, Franța, unde în ultimii zece ani au dezvoltat un program LGBT de marketing în cadrul căruia colaborează cu afacerile locale, hotelurile locale și cu autoritatea de turism a orașului pentru a-i atrage pe turiștii gay/lesbian”.

Însă, în unele țări există încă o legislație extrem de dură în ceea ce privește persoanele din comunitatea LGBT. Sunt state în care homosexualii sunt pedepsiți cu închisoarea și chiar condamnați la moarte.

Cine este și ce face IGLTA

The International Gay & Lesbian Travel Association a apărut în anii 80, în Florida, într-o perioadă în care comunitatea LGBT era mult mai puțin vizibilă decât azi chiar și în Statele Unite ale Americii. Asociația a creat o rețea de destinații, turoperatori, hoteluri, companii aeriene, croaziere sau firme de rent-a-car gay friendly.

În prezent, IGLTA are peste 5.000 de parteneri de afaceri în peste 80 de țări din întreaga lume, inclusiv în România. Având toate aceste informații la îndemână, turiștii din comunitatea LGBT știu exact unde să-și petreacă vacanțele în siguranță și fără a fi marginalizați.

Parcursul legislativ al inițiativei de modificare a Constituției

Inițiativa cetățenească urmează să ajungă în Camera Deputaților, pentru a fi supusă la vot, după ce săptămâna trecută a primit raport favorabil în Comisia Juridică a Camerei.

Proiectul trebuie aprobat cu votul a două tremi dintre deputați. Însă, ultimul cuvânt îl au senatorii.

Principalul partid de opoziție susține acest proiect. PNL, prin vocea președintelui interimar, Raluca Turcan, a anunțat că va vota propunerea de modificare a Constituției astfel încât familia să fie redefinită ca fiind căsătoria între un bărbat și o femeie. În prezent, legea fundamentală prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți.