Confidenţialitate

Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie reclamă accesul liber la justiţie

Anumiţi judecători din România solicită plata unei taxe judiciare de timbru victimelor accidentelor de circulaţie, pentru acţiunile depuse în instanţa civilă, ceea ce îngrădeşte accesul liber la justiţie, potrivit unui comunicat publicat marţi de Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie.

În acest sens, Asociația s-a adresat printr-un memoriu Guvernului României, Avocatului Poporului şi Consiliului Superior al Magistraturii sesizând neconformităţi grave în aplicarea legii privind taxa judiciară de timbru, cu urmări dramatice pentru victimele accidentelor de circulaţie.

Reprezentanţii Asociației susţin că deciziile magistraţilor s-au bazat pe asimilarea eronată a drepturilor victimelor accidentelor.

”În ultima perioadă, un număr important de judecători au solicitat plata unei taxe judiciare de timbru victimelor accidentelor de circulaţie, pentru acţiunile depuse în instanţa civilă în scopul valorificării drepturilor la integritate fizică şi psihică lezate în evenimentele rutiere. Deciziile magistraţilor s-au bazat pe asimilarea eronată a acţiunilor şi implicit a drepturilor victimelor accidentelor de circulaţie cu cele evaluabile în bani, stabilindu-se taxe de timbru conform art. 3 din OUG nr. 80 / 2013”, se arată în comunicat.

Preşedintele AVAC, Cătălin Codescu, consideră că, prin aceste solicitări eronate, anumiţi judecători restricţionează accesul la justiţie.

”Singura concluzie ce se desprinde este aceea potrivit căreia anumiţi judecători evaluează în mod eronat aceste situaţii şi astfel condiţionează admiterea acţiunii de plată a unei taxe judiciare de timbru ce constituie o îngrădire a accesului liber la justiţie, aspect cu consecinţe deosebit de grave asupra ordinii de drept din România”, a declarat Codescu, în comunicatul trimis presei.