Asociaţia Procurorilor: CCR să fie sesizată cu privire la neconstituţionalitatea Legii salarizării

Asociaţia Procurorilor din România solicită preşedintelui, instanţei supreme şi Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Legii salarizării, întrucât prin adoptarea acestei legi se creează o diferenţă de statut financiar între procurori şi judecători.

Procurorii susţin că prin adoptarea legii în forma actuală ”se încalcă principiile stabile de normele constituţionale ceea ce poate genera o afectare importantă a sistemului judiciar în ansamblul său”.

Asociaţia Procurorilor din România arată, într-un comunicat transmis joi, că a sesizat preşedintele României, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Avocatul Poporului, ”în vederea exercitării de către aceştia a atribuţiilor de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la neconstituţionalitatea legilor înainte de promulgarea acestora, referitor la Legea – cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”.

Asociaţia Procurorilor din România consideră că este încălcat principiul constituţional al legalitălii în faţa legii, întrucât prin adoptarea acestei legi se creează o diferenţă de statut financiar între procurori şi judecători, subiecţi constituţionali cu statut identic.

”Ţinem să subliniem că prin deciziile sale Curtea Constituţională a reţinut că principiul egalităţii de drepturi se traduce prin reglementarea şi aplicarea unui tratament juridic similar tuturor subiecţilor de drept aflaţi în situaţii juridice similare. Prin adoptarea legii în forma actuală se încalcă principiile stabile de normele constituţionale ceea ce poate genera o afectare importantă a sistemului judiciar în ansamblul său”, se mai arată în comunicat.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de Lege a salarizării, cu 188 de voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” şi 47 de abţineri.

Proiectul de lege va merge la preşedintele României pentru promulgare în cazul în care nu va fi atacat la Curtea Constituţională, însă USR a anunţat de marţi seara, după adoptarea raportului în Comisia de muncă a Camerei, că intenţionează să sesizeze CCR în privinţa Legii salarizării, despre care a spus că nici acum nu se cunoaşte impactul bugetar, iar membrii Guvernului ”improvizează” pentru că nu ştiu acest lucru.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS