Asociația Pro Democrația cere reluarea votului în Alexandria și o localitate din Buzău

 

Organizaţia neguvernamentală Asociaţia Pro Democraţia cere reluarea alegerilor în orașul Alexandria, municipiul reședință al județului Teleorman, dar și în comuna Vernești din județul Buzău, din cauza neregulilor la scrutinul din 5 iunie.

În aceste localități au existat erori grave la tipărirea buletinelor de vot, susține organizația.

În comuna  Vernești,  din județul  Buzău,  procesul  de  votare  a  fost  suspendat  pentru aproximativ 4 ore, din cauza buletinelor tipărite greșit. Asociaţia Pro Democraţia  susține că potrivit legii 115/2015 întreruperea votării nu poate depăși maxim 2 ore.  Astfel,  suspendarea  procesului pentru  o durată  de mai multe  ore  duce  la reluarea procesului.

Situație similară a fost și în Alexandria. Tot din cauza greșelilor de tipărire a buletinerilor de vot, organizația consideră că ”este necesară reluarea procesului de vot, pentru că în esență este o restrângere a drepturilor cetățenilor de la 14 la 10 ore.”

”Considerăm că în cele două localtăți gravitatea situației necesită reluarea alegerilor.”

Ca în cazul scrutinelor anterioare, Asociaţia Pro Democraţia a monitorizat procesul electoral. În acest sens organizația a mobilizat 800 de observatori în secții și echipaje mobile în țară și a pus la dispoziţia cetăţenilor din întreagă ţară numărul  0800 070 100 (TelVerde) pentru a sesiza nereguli şi fraude în secţiile de votare.

 

 

Alte nereguli semnalate la alegerile locale

Lipsa buletinelor de vot. În județul Snagov, chiar de la primele ore ale votării odată cu desigilarea buletinelor de vot au fost depistate lipsa a 79 de buletine, problema fiind consemnată în procesul verbal;

Un număr considerabil de mare din rândul alegătorilor au fost cu viza de flotant. Într- o secție de votare din Zorlențu Mare/Caraș-Severin, din numărul total al votanților peste 25% dintre aceștia au votat cu viza de flotant, motiv pentru care numărul de buletine de vot s-au terminat față de numărul prevăzut inițial. Procesul de vot a fost suspendat până la suplimentarea secției de votare cu buletine de vot.

Continuarea campaniei  electorale.  În  județe  precum  Argeș,  Ilfov,  Sibiu,  Caraș- Severin, Bihor, Ialomița candidați și membrii de partid au continuat campania electorală atât în secția de votare cât și în afara acesteia, precum și în mediul online influențând votul algătorilor.

Distribuirea unui număr mai mare de buletine pentru un singur alegător. Astfel de situații au fost sesizate de către observatorii APD în Baia Mare alegătorul primind câte 4  buletine  de  vot  pentru  primar,  2  pentru  consiliul  local,  respectiv  Ilfov, alegătorul a primit 4 buletine de vot în loc de 3.

 

 

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS