Confidenţialitate

Asociația Participanților la Fondurile de Pensii și Investiții: Pensionarii ar trebui să poată alege între plata integrală și cea eșalonată | AUDIO

Viitorii pensionari ar trebui să poată alege între plata integrală și cea eșalonată, susține Asociația Participanților la Fondurile de Pensii și de Investiții, în contextul în care autoritățile pregătesc schimbări importante la plata pensiilor în Pilonul II.

Potrivit surselor Hotnews, invocând reformele din PNRR, ASF ar lua în calcul ca plățile să se facă în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații excepționale.

Acum, cei care ies la pensie și au contribuit la Pilonul 2 își pot primi banii într-o singură plată sau eșalonat pe o durată de maximum 5 ani.

Viitorii pensionari ar trebui să poată alege dacă vor să-și primească lunar banii strânși în Pilonul II sau într-o singură tranșă, pentru a-i putea folosi așa cum cred de cuviință (fie pentru o operație urgentă, fie pentru a-i investi sub altă formă) arată Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii.

Este vorba despre un drept de opțiune, nu despre o regulă – arată asociația, care solicită o dezbatere cu toți cei implicați. În plus, ar trebui discutate costurile pe care le presupune administrarea părții din pensie care rămâne în continuare în Pilonul2, în cazul plăților eșalonate.

Și fostul ministru de Finanțe, actual ministru al Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, susține ideea că oamenii care au contribuit la Pilonul II de pensii să fie lăsați să aleagă singuri modalitatea în care să primească banii

Guvernanții susțin că schimbarea legii este una dintre țintele PNRR asumate pentru primul trimestru din acest an, pentru a face sustenabil sistemul de pensii.

Însă, fostul ministru USR al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care a gestionat elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență a precizat pentru HotNews.ro că restricționarea retragerii sumelor de la Pilonul II nu există în PNRR.

Doar creșterea contribuției, digitalizarea dosarelor, posibilitatea de a diversifica portofoliul de investiții și întărirea independenței administratorilor fondurilor de pensii – lucruri care să consolideze Pilonul II.

Până acum, Autoritatea de Supraveghere Financiară a transmis doar că analizează soluțiile de plată adoptate în diferite țări europene pentru a găsi mecanismele potrivite sistemului de pensii private din România. ASF promite și că va pune proiectul în transparență decizională.

Sursa foto: Pixabay

Citește și: Florin Cîțu critică modul în care coaliția, din care face parte, a gestionat pregătirea pentru valul Omicron | AUDIO

Autor: Adriana Sârbu

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.