Confidenţialitate

Asociația Parcul Natural Văcărești cere demisia administrației rezervației. ONG-ul invocă demolarea observatoarelor și lipsa măsurilor anti-incendii

Mai multe foișoare de observare vor fi demolate în Parcul Natural Văcărești. Administrația, aflată în subordinea Primăriei Generale, motivează că respectivele construcții pun în pericol vizitatorii. Anunțul a stârnit critici aspre din partea Asociației Parcul Natural Văcărești, ONG-ul care a ridicat observatoarele. Activiștii cer demisia conducerii administrației parcului.

Observatoarele, trei la număr, au fost construite în anul 2017, pe vremea când Delta Văcărești era administrată de Asociația Parcul Natural Văcărești.

Activiștii spun că au fost anunțați de pe o zi pe alta că observatoarele vor fi demolate. În acest context, ONG-ul spune că a rupt colaborarea cu Administrația Parcului, instalată de jumătate de an și aflată în subordinea Primăriei București, și de asemenea solicită și demisia conducerii acesteia.

Florin Stoican, reprezentant al Asociației Parcul Natural Văcărești:

„Ei spun că nu întrunesc cerințele de siguranță pentru vizitatori, noi le-am cerut să vină cu o expertiză tehnică, să arate dacă așa e și, dacă e așa, să vedem dacă găsim resurse să le consolidăm.”

Pe de altă parte, Ștefania Simion, șefa administrației, susține că observatoarele au fost amplasate ilegal, că sunt putrede și că, după demolări, vor fi construite altele. Totodată, a declarat la Europa FM că nu își va da demisia:

„Vor fi demolate pentru că ele sunt instalate ilegal. Toate au fost în regulă din punct de vedere al siguranței cetățenilor, dar acum nu mai sunt. Am făcut o expertiză, da, nu poți să reabilitezi lemn putrezit. Nu-mi voi da demisia.”

Activiștii reproșează autorităților că nu iau măsuri în privința numeroaselor incendii care au avut loc în ultimele două luni în Delta Văcărești.

În replică, Ștefania Simion spune că vor fi angajați paznici, începând cu luna iunie, dar că vor fi montate și camere de supraveghere.

Într-o reacție pe Facebook, primarul general Nicușor Dan spune că va invitat atât Asociția, cât și Administrația la discuții. Cataloghează subiectul ca fiind unul „minor”.

„Invit ambele părți (Administrația și Asociația) la moderație și maturitate. Avem prea multe lucruri de făcut împreună ca să ne certăm pe subiecte minore. Voi invita ambele părți la o discuție în zilele următoare”, a scris edilul Capitalei pe rețeaua de socializare.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Facebook / Parcul Natural Văcărești