Confidenţialitate

Asociația „Dăruiește Viață” atrage atenția că Guvernul lucrează la o Ordonanță de Urgență prin care să restricționeze accesul ONG-urilor la sponsorizări | AUDIO

Asociația „Dăruiește Viață”, care construiește primul spital oncologic de copii din România, atrage atenția că Guvernul lucrează la o Ordonanță de Urgență prin care să restricționeze accesul organizațiilor neguvernamentale la sponsorizări. Reprezentantele Asociației cer, prin urmare, Executivului să nu submineze activitatea ONG-urilor.

Oana Gheorghiu, membru fondator al Asociației Dăruiește Viața: „În cea mai mare parte, ONG-urile substituie statul român pentru că statul român nu este capabil să-și facă treaba”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În acest moment, companiile pot să deducă sumele pe care le sponsorizează din impozitul pe profit. O parte a impozitului pe profit poate să meargă către proiecte ale ONG-urilor. Prin acest draft de Ordonanță de Urgență Guvernul vrea să renunțe definitiv la această facilitate fiscală și să transforme cheltuiala cu sponsorizarea într-o cheltuială deductibilă, care cade în sarcina companiei. Practic, statul român nu mai face mare lucru pentru a susține activitatea ONG-urilor. Și să nu uităm, în cea mai mare parte, ONG-urile substituie statul român pentru că statul român nu este capabil să-și facă treaba”, a explicat Oana Gheorghiu.

Oana Gheorghiu: „Sumele pe care ONG-urile le atrag reprezintă un procent extraordinar de mic din bugetul acestei țări: 0,15%”

Printr-o asemenea măsură, spune Oana Gheorghiu, Guvernul ar câștiga foarte puțin. Pierderile mari ar fi, însă, de partea cealaltă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Această schimbare pune în pericol nu doar ONG-urile, nu despre ONG-uri vorbim aici, ci despre oamenii care beneficiază de activitatea ONG-urilor. Sunt sute de mii de copii în țara asta hrăniți de ONG-uri, sute de mii de oameni care nu au posibilități și care sunt ajutați de ONG-uri, sunt copii bolnavi de cancer care sunt ajutați de ONG-uri. Sunt bătrânii, iată, care sunt salvați din azilele groazei de ONG-uri. Și vreau să vă spun că sumele pe care ONG-urile le atrag reprezintă un procent extraordinar de mic din bugetul acestei țări: 0,15%”, a mai spus Oana Gheorghiu.

Măsurile care privesc sponsorizările apar într-un proiect de Ordonanță de Urgență la care Guvernul lucrează și care cuprinde mai multe măsuri fiscale de reducere a deficitului bugetar.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Peste 50 de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Marcel Ciolacu: Sunt peste 50 de sporuri, este incredibil unde s-a ajuns / Boloș: Numărul de consilieri ai directorilor va fi redus la jumătate | VIDEO