Confidenţialitate

Guvernul pregătește legislatia privind asistența medicală în cazul unor operațiuni militare. Colonelul Dan Dobre: Trebuie să ne aliniem cu NATO | AUDIO

Guvernul pregătește legislatia privind asistența medicală în cazul unor operațiuni militare. Un proiect de ordonanță de urgență în acest sens a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății. Potrivit actului normativ, asistența medicală operațională va fi asigurată de structuri sanitare înființate la nivelul Ministerului Apărării Naționale.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul spune că „absența reglementărilor în domeniul asistenței medicale operaționale reprezintă o vulnerabilitate majoră în cazul acțiunilor militare sau în îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul NATO, în contextul geostrategic actual. De aceea, e necesară adoptarea de măsuri imediate care să asigure securitatea celor afectați de acțiunile militare pe timp de pace, în caz de agresiune armată, la instituirea stării de asediu și la declararea stării de război”, motiveaza Executivul.

Se încearcă astfel implementarea standardelor Alianței din acest domeniu, în ţara noastră, prin instruirea personalului medical.

Colonelul Dan Dobre, director adjunct Direcţia Medicală a MApN: Trebuie să ne aliniem cu NATO

„Pentru că suntem țară membră NATO, trebuie să ne aliniem și noi din punctul de vedere al procedurilor medicale, al legislației naționale, astfel încât să vorbim aceeași limbă. Practic, militarii, indiferent de naționalitatea lor să primească aceleași tipuri de îngrijiri medicale, indiferent ce națiune are personalul medical care le acordă acele îngrijiri medicale”, a precizat Colonelul Dan Dobre, director adjunct Direcţia Medicală a MApN.

Medicina operațională, cum a fost numită, cuprinde servicii de protecție medicală, servicii de evaluare, tratament și evacuare medicală a bolnavilor și răniților.

Potrivit proiectului, sistemele vor fi compatibile şi complementare cu sistemul medical de urgență național și sistemul național de asigurări de sănătate.

Proiectul ar fi fost actualizat încă din 2019, în cadrul VIGOROUS WARRIOR 19, cel mai mare exercițiu NATO din domeniul medical militar, desfășurat în România. Acesta a fost însă abandonat din cauza pandemiei de COVID-19, mai spune Colonelul Dan Dobre.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: BBC: Cum s-a schimbat Rusia în cei doi ani de război în Ucraina. Fostul șef NATO: „Putin voia ca Rusia să adere la NATO, dar voia să fie invitat, nu să facă cerere”