Confidenţialitate

ASF a lansat un nou proiect de plafonare pentru polițele RCA. Prețul ar urma să rămână la nivelul lunii februarie 2023, după scumpiri

Un nou proiect de plafonare pentru polițele RCA a fost lansat în dezbatere publică de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Ar urma ca asigurările de răspundere civilă să fie plafonate la nivelul lunii februarie 2023, adică după scumpiri, dar înainte de publicarea tarifelor de referință din luna martie.

Proiectul de plafonare anterior a primit critici puternice, motiv pentru care a fost retras vineri din ședința guvernului.

Între timp acesta a fost modificat, iar acum Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca tarifele să fie înghețate la nivelul prețurilor din luna februarie 2023, pe o perioadă de șase luni, potrivit unui nou proiect pus în dezbatere publică.

Concret, tarifele vor fi înghețate după scumpiri, fiind cu câteva procente mai mari față de acum un an, dar  mai mici decât tarifele de referință publicate de ASF pe 8 martie.

Varianta inițială propunea plafonarea prețurilor la nivelul celor practicate în martie 2022.

Dincolo de aceasta măsură, noul proiect prevede și măsuri care să țină în frâu costurile pentru acoperirea daunelor.

Concret, atunci când asigurătorii acordă despăgubiri pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car.

O altă măsură este limitarea comisionului de vânzare a polițelor RCA de către brokerii în asigurări.

Măsurile vin în contextul în care ASF a retras recent autorizația de funcționare a celui mare asigurator din piață, Euroins.

Foto: Shutterstock

Citește și: USR a depus o cerere de revocare a conducerii ASF, după scandalul Euroins. Drulă: „O nouă țeapă pe piața de asigurări la care este complice”