Confidenţialitate

USR a depus o cerere de revocare a conducerii ASF, după scandalul Euroins. Drulă: „O nouă țeapă pe piața de asigurări la care este complice”

USR depune o cerere oficială pentru revocarea din funcție a conducerii ASF după scandalul Euroins. Reprezentanții opoziției vorbesc despre o nouă țeapă pe piața de asigurări sub patronajul conducerii Autorității de Supraveghere Financiară.

Potrivit legii, conducerea ASF este numită de Parlament pe o perioadă de cinci ani. Actuala conducere este în funcție din 14 noiembrie 2018.

Insolvența liderului RCA, Euroins, anunțată vineri, este a doua insolvență din acest mandat, după cea a City Insurance din 2021. Liderul USR, Cătălin Drulă acuză conducerea Autoritorității că a privit pasivă cum milioane de români au fost păgubiți de companiile de asigurări:

„Este o nouă țeapă pe piața de asigurări la care ASF-ul este complice. ASF a lăsat Euroins să vândă hârtii A4 pe post de RCA. Am depus la Parlament cerere de revocare a conducerii ASF, atât a președintelui cât și a consiliului.”

ASF a decis vineri să ridice autorizația de funcționare a societății Euroins după ce a constatat că firma este în insolvență. Peste 20 de amenzi au fost date autorității până acum. Daniel Apostol, purtător de cuvânt ASF explică de ce, în pofida atâtor nereguli, societatea a fost lăsată să emită polițe în continuare:

„De fiecare dată, societate a primit împreună cu sancțiunea și îndemnuri de măsuri pe care trebuie să le ia pentru a intra în legalitate. Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat toate neajunsurile la această societate respectând în activitatea ei de control absolut toți termenii legali.”

Compania care deține Euroins spune că va ataca decizia luată vineri.

Șoferii care au polițe încheiate cu societatea de asigurare trebuie să știe că acestea rămân valabile pentru următoarele 90 de zile, iar în cazul unui accident aisgurații vor fi despăgubiți acum de Fondul de Garantare a Asiguraților.

Euroins are aproape 2,5 milioane de clienți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa colaj foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Adrian Negrescu, consultant economic, despre Euroins: ASF și-a ratat misiunea. Plafonarea prețurilor la asigurări nu e o soluție | AUDIO