Confidenţialitate

Armata Ucrainei a recucerit zeci de așezări din sudul țării. În retragerea lor, rușii lasă în urmă distrugeri și mii de mine și bombe

Preşedintele Ucrainei anunţă eliberarea a 41 de aşezări în sudul țării. Trupele ruse care se retrag din Herson au aruncat în aer o parte a unui centru de televiziune şi au deteriorat infrastructura de încălzire şi electricitate a oraşului, relatează Reuters care citează presa locală.

Pe măsură ce trupele ruse se retrag, forțele ucrainene au recucerit zeci de aşezări din jurul oraşului Herson.

„Astăzi avem veşti bune din sud”, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în intervenţia sa video zilnică susținând că au fost eliberat 41 de aşezări.

Liderul de la Kiev a avertizat însă că forţele ruse au lăsat în urmă „mii de bombe şi muniţii neexplodate”. Aproximativ 170.000 de kilometri pătraţi din ţară sunt acoperiţi de mine, a estimat şeful statului ucrainean.

Statul Major al Ucrainei a declarat că armata rusă se retrage încet doar pentru a-şi consolida liniile defensive pe celălalt mal al Niprului.

În retragerea lor, trupele ruse au aruncat în aer centrul de emisie al televiziunii Herson, susține presa locală.

Ministrul adjunct al Apărării a declarat că ruşii distrug infrastructura de comunicaţii.

Guvernatorul regiunii Herson a scris pe Telegram că trupele ruse „au luat echipamente publice, au deteriorat linii electrice şi au vrut să lase o capcană în urma lor”.

Foto: Colaj Shutterstock

Citește și: Trupele ruse s-au retras din Herson întrucât Putin „are nevoie disperată de timp” pentru a pregăti noii recruți, spune istoricul Armand Goșu | AUDIO