Confidenţialitate

Armata României va cumpăra peste 50 de tancuri Abrams în valoare de 1 miliard de dolari

Ministerul Apărării Naționale reacționează la notificarea Congresului Statelor Unite ale Americii transmisă joi, 9 noiembrie 2023, notificare ce vizează vânzarea către România a peste 50 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire.

Astfel, Forțele Terestre Române vor avea 54 de tancuri de luptă Abrams „în cea mai nouă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA”, transmite Ministerul Apărării Naționale.

„Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat”, a transmis Ministerul Apărării în comunicatul transmis vineri, 10 noiembrie 2023.

Ministrul Apărării – Angel Tîlvăr: „Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea națională”

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat, în acest context, că intrarea în linie dreaptă a programului Abrams reprezintă nu doar o oportunitate majoră pentru Forțele Terestre Române, care vor dispune de mijloace de luptă de ultimă generație, adaptate provocărilor din mediul de securitate regional, dar demonstrează cât se poate de concret soliditatea și nivelul excelent al cooperării dintre România și Statele Unite, îndeosebi în plan militar.

„Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea națională și contribuie în mod esențial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre.

Sistemele de rachete sol-aer Patriot și cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16 – programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum și perspectiva înzestrării cu aeronavele de generația a V-a, F-35, pentru care România a optat deja în mod oficial, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură țării noastre o poziție întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acționăm ca pilon de stabilitate al NATO și ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliații noștri”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bogdan Aurescu, fostul ministru de Externe al României, ales judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga | AUDIO