Arhiepiscopul Tomisului Teodosie, audiat la DNA

Arhiepiscopul Tomisului Teodosie este audiat la DNA în dosarul cărților scrise în spatele gratiilor. Înaltul prelat a fost citat ca martor.

Teodosie Snagoveanu a girat cartea “Muntele Athos, patria ortodoxiei”, scrisă de Gigi Becali în închisoare. Pentru “binecuvântarea” unei alte cărți scrise de Gigi Becali a fost audiat la DNA, luni, tot în calitate de martor, mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza.

La intrarea în sediul DNA, Arhiepiscopul Tomisului a refuzat să facă declarații presei.

Gigi Becali a scris cinci cărți în perioada în care s-a aflat încarcerat la Poarta Albă: “Muntele Athos, patria ortodoxiei”, “Steaua și Becali”, “Becali și politica. Începuturile”, “Iubirea milostivă și mântuitoare”, “Becali Parlamentul Europei și Parlamentul României”. În schimb, i s-a scăzut din pedeapsă 150 de zile.

Procurorii au deschis dosarul în ianuarie. DNA s-a sesizat din oficiu, având suspiciuni că multe dintre cărți ar fi fost scrise în câteva ore, iar profesorii universitari i-au ajutat chiar dacă ar fi fost conștienți că nu e vorba de lucrări științifice.

Pentru fiecare carte scrisă, se consideră 30 de zile executate pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

“Pentru a profita de această prevedere, s-ar fi creat un mecanism în care ar fi implicate cadre universitare, reprezentanţi ai unor edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare, care au acţionat coroborat, astfel încât persoanele condamnate să apară ca autori de lucrări ştiinţifice, iar pedepsele aplicate de instanţe să se considere ca executate”, spun procurorii DNA.

“Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore şi 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană”, potrivit DNA.

Din datele Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani, printre aceştia fiind Gigi Becali, George Copos, Cătălin Voicu, Miron Mitrea, Dan Voiculescu, Dan Diaconescu şi Ioan Niculae.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS