Confidenţialitate

Arhiepiscopia Tomisului, despre managerul Gabriel Popa: ”E greu să stabilești dacă banii din evaziune s-au dus în clopote”

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului spun că preotul Gabriel Popa, angajat al instituţiei şi manager al unei mănăstiri din judeţul Constanţa, şi călugăriţa Anişoara Duna, cercetați într-un dosar de evaziune fiscală şi contrabandă cu îmbrăcăminte, sunt ”persoane cu o conduită morală corectă”, adăugând că aşteptând cu nerăbdare finalizarea dosarului respectiv.

Într-un comunicat de presă, Arhiepiscopia arată că preotul misionar Popa Gabriel este angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuţii de manager pentru Mânăstirea Galeşu, din localitatea Poarta-Albă, judeţul Constanţa, iar Anişoara Duna este călugăriţă în obştea Mânăstirii Galeşu, sub numele de Eleodora, nevând nicio funcţie administrativă în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

Cum comentează mai-marii Bisericii ancheta polițiștilor

Contactat de Europa FM, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului Eugen Tănăsescu se declară surprins de acuzațiile polițiștilor.

Noi știam despre respectivele persoane că au o conduită morală corectă, că sunt oameni vrednici de a sluji altarului”, a spus Eugen Tănăsescu.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei declară că nu și-a schimbat părerea despre managerul mănăstirii și despre călugăriță.

Prezumția de nevinovăție rămâne (…) nu înseamnă că dacă cineva este acuzat este și vinovat”.

Banii din evaziune, investiți în clopote: ”Dacă cineva fură bani și îi donează Bisericii e păcat sau nu?”

Surse din Poliţie declarau că liderul grupării specializate în evaziune fiscală în domeniul comerţului cu articole textile,  preotul Popa Gabriel, zis Gabi Viteză, ar fi cumpărat, cu o parte din banii obţinuţi din contrabandă, clopote pe care le-a donat Bisericii.

Noi încă nu am făcut o anchetă internă, luni vom reuși să luăm în discuție cazul, să vedem ce donații s-au făcut către mănăstire.  Oricum, este foarte greu să stabilești de unde provin banii”, a spus Eugen Tănăsescu.

A mai fost o discuție de felul ăsta: dacă cineva fură bani și îi donează Bisericii e păcat sau nu. E greu să stabilești dacă banii din evaziune s-au dus în clopote – cine poate spune treaba asta?”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

ASCULTĂ INTERVIUL INTEGRAL CU EUGEN TĂNĂSESCU:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gabriel Popa, arestat preventiv

Managerul din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, Gabriel Popa, directorul din RATB, Florin Badiu şi Constantin-Cosmin Coman, acuzaţi de evaziune fiscală din comerţ cu articole textile, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Ilfov.

Ei au fost arestaţi în dosarul penal nr. 459/P/2017 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, procurorii declanşând urmărirea penală cu privire la infracţiunile de evaziune fiscală în formă continuată, constituirea unui grup infracţional organizat, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi favorizarea făptuitorului, fapte prin care bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 3.785.988, 90 lei reprezentând TVA şi impozit pe profit.
Preotul Gabriel Popa era liderul grupării specializate în evaziune fiscală în domeniul comerţului cu articole textile.
Surse din Poliţie spuneau că preotul ar fi cumpărat, cu o parte din banii obţinuţi din contrabandă, clopote pe care le-a donat Bisericii.
Potrivit surselor citate, preotul Popa Gabriel este poreclit Gabi Viteză.
El a fost reţinut în urma percheziţiilor făcute vineri în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Buzău şi Constanţa.